Noć na GP Maljevac mirna, migranti se iz Bihaća vraćaju za Sarajevo

Fena
Noć na GP Maljevac mirna, migranti se iz Bihaća vraćaju za Sarajevo
PrtScr / GP Maljevac

Policija Unsko-sanskog kantona (USK) i jutros nastavlja provoditi mjere zaustavljanja priliva novog broja migranata u ovaj dio Bosne i Hercegovine, s ciljem stabilizacije sigurnosne situacije u Bihaću i Velikoj Kladuši.

"Rano jutros zaustavljeno je 38 ilegalnih migranata koji su u Bihać doputovali Talgo vozom, kao i njih 16 koji su na područje kantona pokušali ući autobusima i automobilima. Za sve njih organizirani su paketi osnovnih namirnica i transport do Sarajeva. Moramo do daljneg provoditi ove mjere, jer samo na području Bihaća već imamo hiljade migranata neadekvatno zbrinutih ", istakla je glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova USK Snežana Galić.

Prema procjenama iz MUP-a USK trenutno na području samo ovog kantona boravi oko 4. 000 migranata.

Iz Granične policije Bosne i Hercegovine potvrđeno je kako je noć na Graničnom prijelazu "Maljevac" protekla mirno.

"Nedaleko od graničnog prijelaza još uvijek boravi grupa migranata i izbjeglica, međutim ona je značajno manja u odnosu na onu od prije dva dana. Procjena Granične policije BiH je da se još uvijek s njima pregovara o izmještanju na drugu lokaciju, ali je jasno da oni neće moći ovdje ostati", rekla je glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić za danas je u Bihaću najavio otvaranje Migracionog centra „Bira“, međutim, još nema zvanične potvrde kada će se to i dogoditi.

U ovom prihvatnom centru kapaciteta 1. 200 mjesta kako je najavljeno, trebali bi biti smješteni brojni migranti iz Borića, gradskih ulica i parkova, te privatnih smještaja u Bihaću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije