Anto Nobilo: Logoraši imaju osnova tužiti Hrvatsku

Radiosarajevo.ba
Anto Nobilo: Logoraši imaju osnova tužiti Hrvatsku

Iako je hrvatski premijer Andrej Plenković jučer iz Mostara poručio kao "ne vidi pravni temelj" za procese protiv Republike Hrvatske nakon donošenja pravosnažne presude pred Haškim tribunalom u slučaju "Prlić i ostali", ugledni hrvatski advokat Anto Nobilo u razgovoru za Radiosarajevo.ba je kazao da bh. logoraši i druge žrtve "udruženog zločinačkog poduhvata" i "međunarodnog sukoba" itekako mogu pokrenuti takve postupke, te da to trebaju učiniti.

Razgovarao: Faruk Vele

Radiosarajevo.ba: Premijer Hrvatske Andrej Plenković tvrdi da ne postoji pravni osnov za tužbe bh. žrtava. Istovremeno, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH, Dragan Čović, poziva logoraše da tuže BiH, a ne Hrvatsku, jer " sve što se dešavalo u BiH je ugrađeno u BiH koju prepoznajemo kao Dejtonsku". Vaš komentar?

Premijeru Plenkoviću to još niko nije uspio objasniti, ali on pomalo ulazi u normalu, tako da će i on shvatiti vremenom. Istina je da Hrvatska nije ovom presudom presuđena, i na osnovu ove presude niko ne može dobiti ništa. Ali, u ovoj presudi je utvrđen međunarodni oružani sukob u kojem je druga strana Hrvatska, utvrđeno je da je HVO bio agent Hrvatske, pod zapovjedništvom Hrvatske i borio se za državne interese Republike Hrvatske.

Hrvatska treba odgovarati za štetu koju je nanijeli HVO ili Herceg-Bosna jednako kao što odgovara za štetu koju su Hrvatska vojska i policija nanijeli civilima ovdje u Hrvatskoj, gdje štete svakodnevno naplaćujemo od hrvatske države. Bitno je da je utvrđen međunarodni oružani sukob, čak i djelomična okupacija teritorija. Taj strani faktor je bila Hrvatska. Ona bi trebala odgovarati. To je pravno gledano.

Radiosarajevo.ba: Vjerujte li da će, recimo, biti otpora na sudovima u Hrvatskoj?

Sve ovo je moglo biti dosta problematično. Jer, vidite premijer je već  uzeo stav da imamo Deklaraciju o Domovinskom ratu usvojenu u Saboru RH, gdje se kaže da se Hrvatska samo branila na svom teritoriju, da nije bila agresor.

Ovo je stav politike HDZ-a koji je na vlasti. Čak i opozicija da imitira HDZ. U takvoj političkoj situaciji neće biti lako nametnuti taj pravni standard.

Suci će biti malo domoljubi, malo nacionalisti, malo u visokoj politici i pokušat će osporiti to pravo. Ali, pravo postoji. Ako je ta politika sada takva, ne znači da će biti za koju godinu. Smatram da bi trebalo krenuti s pojedinačnim tužbama. I trebalo bi pokušati ostvariti pravo. Hrvatska je u Europskoj uniji. Ako ne u Hrvatskoj, može se u Strasbourg. Vrijedi se potruditi. Da će biti lako – neće.

Ja sam pokrenuo odštetu za stradanje porodice Zec (užasan zločin nad srpskom porodicom u Zagrebu kojeg su počinile rezervne snage MUP-a RH, op.a.) kada u Hrvatskoj nije bilo zakonskih osnova i uspio sam dobiti sporazum s vladom Ive Sanadera.

Trebalo bi sada krenuti najprije s prijedlogom  mirnog rješenja spora. Treba to dobro elaborirati. Kad bih ja bio političar u Hrvatskoj i odlučivao, to bi bilo najmanje  što bi mogao napraviti za te logoraša i druge stradalnike. Takav potez bi toliko značio BiH, ali i imidžu Hrvatske u Evropi da se to jednostavno isplati. Da sam političar, ja bih tu šansu prigrlio. To bi bilo nama na korist.

Radiosarajevo.ba: No, žestoke reakcije na presudu ne jenjavaju. Europska javnost je šokirana tim negiranjem historijskih činjenica, ne prihvatanjem presuda i veličanje ratnih zločinaca? Otkud ovolika histerija? Tim prije jer su opozicioni političari, ljudi poput Vas, pa i pojedini mediji, otvoreno govorili i pisali o ovom pitanju, i to već godinama.

To je splasnulo i inače će splasnuti. Hrvatsko društvo pokušava napraviti jednu novu paradigmu, novi osnov hrvatske države i njezinih temelja. U tom smislu se Domovinski rat pokušava afirmirati kao temelj hrvatske države, kao moment kada je država Hrvatska stvorena. To nije točno. Hrvatska je u ovom teritoriju postojala i u socijalizmu  i ona se osamostalila demokratskim procesima, Deklaracijom o osamostaljenju u Saboru. Vrlo demokratski, a ne ratom.

Radiosarajevo.ba: Šta želite reći?

Oni su pokušavali novu paradigmu stvoriti kako bi akvizirali na neki način da je HDZ stvorio državu, da je HDZ glavna, centralna državna stranka, kao što je Tito svoj legitimitet izvodio iz Drugog svjetskog rata, a Savez komunista (SK) je bila glavna stranka. Ono što je stranka stvorila, to joj i pripada. Na taj način se pokušava obespraviti, marginalizirati onaj tko nije u HDZ-u. To je nacionalistički projekt koji se gradi neko vrijeme u Hrvatskoj.

Sada je ovaj presuda udarila na sam temelj nacionalističkog projekta i zato je došlo do neprimjerene i histerične reakcije. Tek u ponedjeljak Plenković je počeo umirivati. A on je zauzeo drugačiji stav najvjerovanije pod utjecajem međunarodnih faktora koji su i javno reagirali, od Amerikanaca do značajnih novina iz Britanije i Njemačke. Vjerujem da je bilo i individualnih kontakata s premijerom. Tako da to ispuhuje. Ruši se koncept koji su oni drugo gradili i po kojem bi HDZ osigurao svoju vlast za godine i godine na autoritativan način, gdje bi bili diskriminirani svi koji nisu hrvatski nacionalisti

Radiosarajevo.ba: Kada smo već kod HDZ-a, kakva je uloga HDZ-a Hrvatske i HDZ BiH u presudi?

HDZ bi trebao trpjeti kad bi imali normalnu političku situaciju. Naime, HDZ i HDZ BiH su članovi UZP-a. Bili uključeni u UZP jednako kao Franjo Tuđman, Gojko Šušak itd. Kad bi htjeli biti zločesti, rekli bi da su to sada zločinačke organizacije. Međutim, na ovom području to vam neće izazvati nikakav efekt.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije