Njemački parlamentarci u Sarajevu: Želimo BiH u punopravnom članstvu EU

Radiosarajevo.ba
Njemački parlamentarci u Sarajevu: Želimo BiH u punopravnom članstvu EU
/ Foto: PS BiH
Članovi Grupe za Zapadnu Evropu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razgovarali su danas u Sarajevu sa članovima Grupe prijateljstva Bundestaga Savezne Republike Njemačke.

Tokom srdačnog i prijateljskog susreta razmijenjene su informacije o aktuelnoj političkoj situaciji u obje zemlje, te analizirana pozicija Bosne i Hercegovine i drugih zemalja regiona u procesu približavanja Evropskoj uniji (EU). 

Poslanici njemačkog Bundestaga posebno su naglasili da žele da vide Bosnu i Hercegovinu u punopravnom članstvu EU, ali i upozorili da su, prema njihovom viđenju, u našoj zemlji još uvijek izrazito jake snage koje podstiču teritorijalne i etničke podjele što je, kako su rekli, suprotan put od onog kojim bi naša zemlja trebala da ide ukoliko želi da se pridruži zemljama EU.

Ukazujući na negativno iskustvo EU sa nekim zemljama članicama u vezi sa nedovršenom reformom pravosuđa, poslanici Bundestaga posebno su podvukli potrebu borbe protiv kriminala i korupcije i uspostavljanje nezavisnog pravosuđa.

Također su naglasili važnost provođenja ekonomskih reformi s ciljem otvaranja novih radnih mjesta i zaustavljanja odlaska mladih i obrazovanih ljudi iz BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije