Ništa od Dodikove zastave: „Trobojka“ RS-a ne može na Predsjedništvo BiH

Erdin Halimić
Ništa od Dodikove zastave: „Trobojka“ RS-a ne može na Predsjedništvo BiH
Foto:Radios / Predsjedništvo BiH

Milorad Dodik je novi član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, a u toku svoje predizborne kampanje najavio je da neće dolaziti na sjednice u Sarajevo, te da neće ući u zgradu Predsjedništva a da tamo ne bude zastave manjeg bh. entiteta.

Predizborna obećanja

Međutim, i jedno i drugo predizborno obećanje neodrživo je i u suprotnosti je s Poslovnikom Predsjedništva BiH i Zakonom o zastavi BiH.

"Predsjedništvo jeste locirano u FBiH, ali ne moraju da se poslovi Predsjedništva obavljati isključivo tamo. U Istočnom Sarajevu, tamo žive naši ljudi, imamo prostorije, institute",  kazao je Dodik.

Međutim, član 19. Poslovnika Predsjedništva BiH propisuje da se „redovne i vanredne sjednice Predsjedništva održavaju u Sarajevu, u prostorijama Predsjedništva, ako se ne donese odluka o odvijanju sjednice na drugom mjestu“. Dok za donošenje takve odluke neophodan je pristanak tri člana.

Također, Dodik je izjavio je kako neće ući u Predsjedništvo ako tamo ne bude zastava Republike Srpske.

Apsolutni uvjet

"To će biti moj apsolutni uvjet. Ako ne bude zastave RS-a u Predsjedništvu ja tamo neću ući", kazao je Dodik na konferenciji za novinare u Banja Luci.

Međutim, član 5. Zakona o zastavi BiH propisuje da se „zastava BiH zvanično ističe na nivou države na svim zgradama Predsjedništva BiH“, kao i svim drugim institucijama na državnom nivou. Također zastava BiH mora biti istaknuta prilikom odlaska članova Predsjedništva u inostranstvo i njihovog povratka, na službenim vozilima, prilikom svih međunarodnih posjeta, takmičenja i drugih skupova.

"U svim slučajevima iz prethodnog stava, druge zastave iz BiH neće se isticati zajedno sa zastavom Bosne i Hercegovine", navodi se u Zakonu.

Nepoštivanje je kažnjivo djelo

U Zakonu o zastavi BiH se dodaje da će „zvanično isticanje zastave u entitetima i nezvanična upotreba zastave regulisati posebnim zakonom“. Dok se u članu 6. navodi da „nepoštovanje zastave Bosne i Hercegovine predstavlja kažnjivo djelo“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije