NiP: Neprimjerene i opasne izjave Komšića i Radončića o imamima i IZ BiH

Radiosarajevo.ba
NiP: Neprimjerene i opasne izjave Komšića i Radončića o imamima i IZ BiH
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Obilježena prva godišnjica od osnivanja stranke Narod i Pravda

Neprimjerene su i nedopustive izjave predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića i DF-a Željka Komšića u kojima su se na pogrdan način izražavali o imamima i uglednim članovima Islamske zajednice u BiH, naveli su u reakciji Naroda i pravde.

Izjava Radončića da je jedan sarajevski imam radikalan, i to imam džamije u čijem haremu je sjedište reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, opasna je na više nivoa. Takva izjava dolazi u danima kada nam iz Srbije stižu uvrede o Sarajevu kao „džamahiriji“, a identična terminologija o „radikalima“ konstantno nam se servira i iz Zagreba i drugih islamofobičnih krugova. Ovakvim neodgovornim izjavama imamima se crtaju mete, a posebno je opasno kad to radi budući ministar sigurnosti BiH“, saopćeno je iz Naroda i pravde.

Pozivaju da se Islamska zajednica u BiH ne koristi u političkim obračunima jer se radi o instituciji od nemjerljivog značaja i temelju duhovnosti Bošnjaka u BiH, regiji i dijaspori.

Sa gnušanjem odbacujemo i izjave Željka Komšića o tome kako 'Konaković neće dijeliti pare efendijama'. U više navrata smo pojašnjavali kako je predsjednik Naroda i pravde i predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković novac donirao Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo, dakle ne pojedincu već instituciji. Ponosni smo na tu donaciju Islamskoj zajednici, kao što smo ponosni i na donacije drugim vjerskim zajednicama, humanitarnim udruženjima, boračkim udruženjima, povratnicima u Srebrenici... Žao nam je što se Komšić svrstao sa onima koji se, umjesto sa imamima, solidarišu sa tajkunima koji godinama ne plaćaju vodu i odvoz smeća, kradu na tenderima...“, ističe se u saopćenju.

Odbacuju kao zlonamjerne i netačne tvrdnje o bivšem muftiji Muameru Zukorliću i njegovom navodnom uticaju u Kantonu Sarajevo referišući se na Komšićevu izjavu da je „protiv Zukorlića, a za Marija Nenadića“.

Žao nam je što se Komšić spustio na taj nivo da podvaljuje i govori neistine, to nismo očekivali od jednog patriote. Kantonom Sarajevo sada ni na koji način ne upravlja Zukorlić već oni koji su prijavili svoju imovinu, jasno rekli ne nepotizmu i korupciji, oni koji se izjašnjavaju i kao Bosanci, i kao Bošnjaci, i kao Hrvati i kao Srbi, oni čija su imena Edin, Srđan, Lejla, Admir, Danijela... Svjesni smo da većinu u novoj koaliciji imaju razne budnje, ćesiri, sarajlići, hubijari i drugi, o čijoj bahatosti javnost već dovoljno zna. Komšić bi se o budućem koalicionom partneru najbolje mogao informirati u Općinskom sudu Sarajevu gdje je baš u toku suđenje dijelu najvišeg rukovodstva SDA za kriminal na koji smo upozoravali godinama“, kaže se na kraju saopćenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije