Nikšić: Presuda "šestorci" je povod Čoviću za radikalizaciju stanja u BiH

Amil Dučić
Nikšić: Presuda "šestorci" je povod Čoviću za radikalizaciju stanja u BiH
Lider Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikišić u intervjuu za Radiosarajevo.ba prokomentirao je reakcije hrvatskih političara u BiH na presudu u predmetu Prlić i ostalih, te je dao ocjenu o mogućem usložnjavanju političke situacije.

Na upit da li očekuje da se u narednom periodu stanje radikalizira, Nikšić je rekao "presuda je njima samo dodatni povod da se stanje u BiH radikalizira i usložnjava".

"Stranke i političari koje spominjete ništa drugo i nemaju da ponude građanima osim sijanja straha. Šta su uradili u ove tri godine vlasti? Ništa. Njihov rezultat je nula, čak i gore od toga. Izjave Dragana Čovića i Bože Ljubića su van svih razumnih okvira. Svi govore kako ova presuda nije presuda Hrvatima kao narodu i Hrvatskoj kao državi, kao što i nije, a to kažu i žrtve tih zločina, a oni uporno teret krivice stavljaju na cijeli narod i na državu Hrvatsku!? To je zaista neprihvatljivo. Krivci su oni koji su osuđeni i kriva je pogrešna politika koja je branila i hrabrila zločine". kazao je Nikšić za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba: A  je li moguće očekivati određeni neposluh, opstrukcije?

"Pa ne znam kakve su više opstrukcije moguće u zemlji u kojoj institucije već duže od godinu praktično ne rade. Pozivam vlast da se uozbilji. Ima još puno do izbora, neka barem pokušaju uraditi bilo šta od onoga što su obećali i neka prestanu sa vještačkim sukobima".

Radiosarajevo.ba: Iznenađuje li vas reakcija premijera Hrvatske Andreja Plenkovića? Kakvo ponašanje Hrvatske očekujete?

"Reakcije Vlade i Sabora Republike Hrvatske su zaista pretjerane i ne doprinose ničemu dobrom, pa ni interesima Republike Hrvatske koje bi valjda oni trebali štititi. Ponavljam, nije presuđena Republika Hrvatska već pojedinci koji su vodili pogrešnu politiku prema BiH, a u sklopu toga i prema Hrvatima u BiH. Ta politika nažalost očito još ima brojne pobornike u institucijama Hrvatske i krajnje je vrijeme da se takva politika odbaci jednom za sva vremena. Ona ne samo da nije u skladu sa interesima BiH,  već je suprotna interesima Hrvatske i svih građana u obje države.  Naše dvije zemlje su prijateljske, toliko smo naslonjeni jedni na druge i toliko zajedničkih interesa imamo, da je potpuno iracionalno braniti politiku koja to ruši i ugrožava. Očekujem da vlast, kao i dio opozicije u Hrvatskoj,  prihvati prošlost onakvu kakva jeste. Kao što je naša Lana Prlić rekla prošlost ne možemo učiniti boljom, ali imamo priliku i obavezu da Lani i njenoj generaciji, kao i svim drugim, učinimo budućnost boljom".

komsic_niksic_potpisivanje (5).jpg - undefined
Radiosarajevo.ba: Objavljena je informacija da ste se susreli s liderom SNSD-a Miloradom Dodikom. Nekako ova informacija dolazi u jeku "političke ofanzive" SDP-a u RS-u. Jesu li na pomoli neki jači savezi na tlu RS?

"Održali smo sastanak, u kontekstu odluke nas u SDP-u, da razgovaramo sa svim strankama u BiH u vezi određenih pitanja koja se trebaju riješiti. Razmjenili smo stavove u vezi tih pitanja i to je sve. Ovi razgovori sa drugim strankama se nastavljaju. Tačno je da mi jačamo našu poziciju u entitetu RS i želimo nakon izbora 2018. godine biti najveća partija u BiH bez koje se neće moći raditi ništa, ne samo u FBiH i na nivou BiH već i u RS. Drago mi je da se nesposobna vlast i njihovi medijski trabanti očito boje snage SDP-a jer znaju da nemaju još puno vremena. Njima mogu samo poručiti da se sa razlogom plaše za svoje pozicije unutar ove nesposobne vlasti jer će nakon sljedećih izbora ostati bez njih".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije