Nikšić: Nema govora o gašenju SDP-a, neka Komšić povuče kandidaturu

E. H.
Nikšić: Nema govora o gašenju SDP-a, neka Komšić povuče kandidaturu
Nakon što je tokom protekle sedmice predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić predložio ujedinjenje ljevice u jednu partiju sa neutralnim predsjednikom, danas se o ovoj ideji očitovala i Socijaldemokratska partija BiH.

Tim povodom, nakon sastanka Predsjedništva SDP-a BiH, javnosti se obratio lider ove partije Nermin Nikšić, koji je istaknuo da je doneseno deset zaključaka u vezi s prijedlogom Željka Komšića i Demokratske fronte.

"Prvi i osnovni zaključak da o ukidanju SDP-a BIH ne može biti razgovora, samim tim i ovi uslovi o ujedinjenju koji podrazumijevaju gašenje postojećeg i stvaranje novog političkog subjekta ne dolaze u obzir. Gašenjem SDP-a nakon 108 godina tradicije je potpuno neprihvatljivo i sam prijedlog je, smatram, sračunat kako se stvara neka medijska pozicija, a ne kao ozbiljan prijedlog.

Ne pada mi na pamet biti predsjednik SDP-a koji će nakon 108 godina potpisati akt o gašenju stranke. Ova odluka je jednoglasna, a i da bi se došlo do realizacije takvog nečeg to je kompleksno", istaknuo je vrlo oštro Nikšić.

sdp_bih_nermin_niksic_ujedinjenje_predsjednistvo_RSA2.jpg - undefined

Nermin Nikšić, lider SDP-a BiH

On je dodao i kako je Predsjedništvo SDP-a BiH istaknulo svoje žaljenje zbog DF-ovog neprihvatanja prijedloga da se pokrene proces pregovora, u kojem bi se došlo do mogućeg i prihvatljivog modela ujedinjenja ove dvije političke partije.

"Tada nas je DF odbio i sve je rezultiralo potpisivanjem sporazuma. Ja ovdje vrlo jasno poručujem kako smo spremni nastaviti razgovore i potpisati sporazum o koalicionoj saradnji na predstojećim izborima s DF-om, kao i pozvati ostale partije u taj sporazum", rekao je Nikšić.

Govoreći o daljim zaključcima, Nikšić je kazao kako je usvojen i zaključak da sa svojim partnerima ne žele komunicirati putem medija, nego da to rade ozbiljno kao pravi politički subjekti.

sdp_bih_nermin_niksic_ujedinjenje_predsjednistvo_RSA7.jpg - undefined

"Pozivamo DF da svoju ozbiljnost u predizbornoj i postizbornoj koaliciji demonstrira izlaskom iz vlasti, kao recimo kada su je činili sa SDA. Također, u duhu uspostavljene saradnju mi pozivamo Željka Komšića da povuče svoju jednostranu kandidaturu, kako bi se unutar ovog građanskog bloka moglo razgovarati o tome ko će biti kandidat. Svakako ovo je samo dio od šest zaključaka kada je riječ o ovom prijedlogu, a usvojili smo i deset zaključaka u vezi sa daljom saradnjom sa DF-om i drugim građanskim strankama", dodao je lider SDP-a BiH.

Na kraju istaknuo je kako je kandidatura Željka Komšića potpuno legitimna, te da je ovdje riječi o tome da li će on biti kandidat zajedničkog bloka ljevice, te da oni traže saradnju maksimalno u vezi s predstojećim izborima u BiH.

"Mi smo u potpunosti opredijeljeni saradnji, a izrazili smo i spremnost da o eventualnom ujedinjenju govorimo nakon izbora. Pozivamo i DF i Našu stranku da ukoliko žele da se odmah integriraju u rad SDP-a, na način da postanu član SDP-a uz ravnopravan status u našoj stranci. Mi potpuno uvažavamo i identitet naše stranke i drugih stranaka. Naš cilj ipak nije samo ujediniti građanske stranke nego ojačati BiH i njene institucije, te ostvariti saradnju svih demokratskih organizacija i partija kako bismo ponudili jasnu alternativu aktuelnoj vlasti", zaključio je Nikšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije