Nikšić: Ponoviti izbore, nećemo čekati da ubiju nadu za BiH

Radiosarajevo.ba
Nikšić: Ponoviti izbore, nećemo čekati da ubiju nadu za BiH
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Nermin Nikšić

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić ovih dana je među najtraženijim ličnostima. Iako se SDP ne može smatrati pobjednikom ovih izbora, bitno je popravio svoj ukupan položaj na političkoj sceni.

Razgovarao: Faruk Vele

A nakon što su rezultati prebrojeni, a mandati manje-više poznati, postalo je jasno da bi upravo stranka na čijem je Nikšić čelu mogla presuditi kakva će u narednih četiri godine biti vlast na svim razinama u BiH. To je razlog što su porasli pritisci na čelništvo SDP-a iz više različitih pravaca.

Nikšić za Radiosarajevo.ba otvoreno govori o izbornim krađama, formiranju vlasti, potencijalnim partnerima, i s kim neće, kao i blokadama, te upućuje poziv za spas demokratskog procesa za BiH.

Radiosarajevo.ba: Gospodine Nikšić, da li su Opći izbori pokradeni i ko stoji iza te, da tako kažem, otimačine volje građana BiH?

Nikšić: Postoji isuviše mnogo sumnji, indicija i jasnih dokaza da su izbori bili nepošteni i da su dobrim dijelom pokradeni. To se posebno odnosi na izbore za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Mi u SDP-u smatramo kako je Denis Bećirović pokraden na izborima, a reakcije građana koji traže od nas da insistiramo na ponovnom brojanju, pa i ponavljanju izbora još nas više učvršćuje u
našem uvjerenju.

Pokušat ćemo od CIK BiH izdejstvovati ponovno prebrojavanje glasova, preciznu analizu nevažećih listića, te osigurati ponavljanje izbora bar na onim mjestima gdje su se desile nepravilnosti. Takvih mjesta je prema našem mišljenju toliko da bi kompletni izbori trebali biti ponovljeni. S obzirom da svi znamo koje politike imenuju i upravljaju biračkim odborima i opštinskim i gradskim izbornim komisijama, a to su SDA HDZ i SNSD, onda nije teško zaključiti ko stoji iza svega toga. Sada je svima jasno zašto su odbijene izmjene Izbornog zakona BiH kojim su se trebali uvesti skeneri za brojanje listića i video nadzor nad radom biračkih odbora. 

Radiosarajevo.ba: Da li ćete cijeli slučaj prijaviti SIPA-i i Tužilaštvu? 

Nikšić: Iskreno, očekujem da ove institucije reagiraju po službenoj dužnosti. Nije teško utvrditi da li je, ko i kako vršio manipulacije i krađu. Svakako da će i SDP sve dokaze, koje bude imao, dostaviti Tužilaštvu BiH, ali ova institucija ima obavezu reagirati sama i ja je ovim putem ohrabrujem da to uradi.

Uostalom na društvenim mrežama možete vidjeti brojne dokaze kad su u pitanju izborne prevare, kupovina glasova, lažno izvještavanje da jednostavno ne mogu shvatiti da tužilaštvo nije poduzelo istražne radnje kako bi pred lice pravde izvelo one koju misle da su iznad zakona i da im niko ništa ne može.

Radiosarajevo.ba: Zanimljivo je da, uprkos glasnim negodovanjima diljem BiH, nema reakcija CIK-a, pa ni međunarodnih posmatrača, na netom završeni izborni proces. Vaš komentar?

Nikšić: Kada je u pitanju CIK, ta je institucija, odnosno većina njenih članova,  odavno izgubila svaki kredibilitet. Radi se o skupini stranačkih poslušnika koji ne rade svoj posao već provode želje politika koje su ih dovele tu gdje jesu, pri ćemu ih nekoliko sanja o novom mandatu jer im je postojeći istekao.

Podsjetit ću da je SDP u subotu, dan prije izbora, od CIK BiH zvanično tražio da odgodi izbore na svim biračkim mjestima na kojima su taj dan ili dan ranije promijenjeni članovi biračkih odbora. CIK se nije udostojio ni odbaciti taj naš prigovor, jednostavno su ga ignorisali, a onda medijski komentirali, i to tokom izborne šutnje. Samo to je skandal, a da ne govorim o bježanju od odgovornosti za zaštitu integriteta izbornog procesa pa sada imamo, to što imamo. 

Radiosarajevo.ba: Koliko ste zadovoljni izbornim rezultatima? SDP je, stekao se utisak u javnosti, bitno popravio svoj položaj. Šta će to značiti za bh. političku scenu.

Nikšić: Teško je govoriti o izbornim rezultatima, u atmosferi potpune upitnosti cijelog izbornog procesa. Postavlja se opravdano pitanje da li je SDP dobio mnogo veću podršku, a neko drugi mnogo manju ili, također, možda veću? Ovi izbori definitvno su doveli u pitanje legitimitet bilo kojeg rezultata ili bilo koje vlasti koja se formira na osnovu ovakvih rezultata. Činjenica je da smo povećali broj dobijenih glasova i broj mandata u zakonodavnim tijelima. Ipak, prava ocjena će se moći dati tek nakon što vidimo sudbinu izbornog procesa, i to će uraditi organi SDP.  U svakom slučaju jako je važno za državu BiH da je SDP kao multietnička partija dobio veći broj mandata nego 2014. godine te da imamo zastupnice i zastupnike iz reda svih naroda i da će takav SDP biti važan politički faktor u budućnosti.

Radiosarajevo.ba: Očekujete li blokade HDZ-a na formiranje vlasti i kamo sve to može voditi. Čović i HDZ dovode sve to u vezu sa izborom Željka Komšića?

Nikšić: HDZ je na ovim izborima osvojio više glasova nego na svim izborima u proteklih 18 godina. To nije njihova zasluga, čak se može reći da je to najmanje njihova zasluga. Sigurno je da će HDZ ponavljati svoju matricu ponašanja kako bi dobio što više pozicija u budućoj vlasti. Ako se o tome bude pitala SDA, onda će dobiti i više nego mogu zamisliti,  jer je to sa SDA uvijek tako. Svakako da će koristiti pobjedu gospodina Komšića kao dodatni argument za te svoje zahtjeve, ali ti argumenti mogu proći samo kod SDA. Mi u SDP to ne vidimo kao bilo kakav argument.

Radiosarajevo.ba: Da li SDP može formirati vlast bez SDA? Spominjali ste nekih pet-šest kantona, gdje je to izvodivo. Ko bi se sve mogao naći u ovoj koaliciji i dokle je stigao taj proces?

Nikšić: Teoretski je moguće formirati vlast bez bilo koga u BiH. Takvi su rezultati izbora. To je najjednostavnije uraditi na nivou kantona i da moguće je formirati vlast bez SDA. Postoje određeni razgovori, ali je rano o tome govoriti sve dok ne vidimo kako će se okončati postupci po brojnim žalbama.

U svakom slučaju relativni pobjednici izbora imaju pravo, ali i obavezu ponuditi koncept kako misle formirati vlast. Mi u SDP svakako nećemo im smetati. Naprotiv, pozivamo ih da to urade. Ali isto tako nećemo ni sjediti i čekati da oni uzaludno troše vrijeme dok radnici, penzioneri, privrednici, borci, te brojni drugi građani u stanju socijalne potrebe očekuju promjenu stanja u zemlji.

Nećemo sjediti i čekati da oni ubiju i posljednju nadu za opstanak Bosne i Hercegovine. Mi ćemo razgovarati prvo s našim srodnim strankama da vidimo može li se formirati jedan jak programski blok sa preciznim planom šta i kako uraditi da ova zemlja krene naprijed. Vlast radi vlasti nas ne zanima. Zanimaju nas konkretni zakoni iz našeg Plana 10 i nemamo namjeru odustati od onoga što smo ljudima obećali i govorili u kampanji.

Radiosarajevo.ba: S druge strane, u javnosti se stvara utisak da je odluka na SDP-u koji, prema dostupnim analizama, može spriječiti ulazak HDZ-a i SNSD-a u vlast. Da li ćete krenuti tim putem? U tom pravcu je govorio i gospodin Komšić. U tom slučaju SDP bi išao u koaliciju sa SDA, što ste Vi prilično jasno odbili. 

Nikšić: Interesantno je kako kada zagusti svi znaju ko je politička partija koja će interese države staviti na prvo mjesto i svi se tada pozivaju na SDP-ov patriotizam. Nema veze što su nas do jučer lažno optuživali za sve i svašta. Dakle, SDA nas u SDP-u nema pravo pozivati na red, jer nismo mi predali HDZ-u sve financijske poluge vlasti, sve institucije i javna produzeća južno od Ivana, niti smo mi s Dodikom u kafani u Lukavici dogovorili novo zaduženje od milijardu KM, mehanizam koordinacije kojim je potpisana kapitulacija  države u korist entiteta i kantona, te uvedene akcize.

Ni Željko Komšić to nema pravo jer, ruku na srce njegova kandidatura je i legalna i legitimna, javno sam rekao da bih volio da pobjedi i da će pobijediti, ali isto tako da će svojom kandidaturom omogućiti da HDZ ostvari svoj istorijski rezultat. Sada se očekuje od SDP da zaustavlja antidržavnu politiku HDZ i SNSD, a kada smo to radili u kampanji, nije to davno bilo, lako je utvrditi šta je ko od njih tada govorio.

Mi ćemo svakako narednih dana pozvati delegacije i Naše stranke i DF da razgovaramo o mogućnostima zajedničkog djelovanja. Ono što je evidentno HDZ je strateški partner SDA i SDA nikada neće praviti vlast bez HDZ. To smo gledali uvijek kada je SDA bio u situaciji da bira. Ovaj put objektivno će SDA i HDZ teško naći partnera u FBiH,  ali imaju pravo i obavezu da to pokušaju. Mi u SDP ne želimo biti dio takve vlasti. To smo imali u prošlosti i nije dalo rezultat. Raditi iste greške, a očekivati drugačiji rezultat je definicija gluposti. Zato nikome od nas ne pada napamet da mijenjamo svoj stav koji smo rekli u kampanji. Mi u SDP nećemo ni u kakvu vlast prije nego se definišu i usvoje ključni zakoni. Među takvim je npr zakon o igrama na sreću. Baš me zanima smije li SDA takav zahtjev staviti pred HDZ?  Obećali su to narodu, imaju sjajnu priliku pokazati dosljednost.

Radiosarajevo.ba: Da li se, zapravo, SDP suočava s pritiscima da uđe u vlast sa vladajućom SDA? Ovih dana pojavljuju se svakojake informacije u vezi s SDP-om. Gospodin Zukan Helez je ovih dana primijetio da koalicija znači „ranjen ili ubijen“.

Nikšić: SDP je suviše velika i ozbiljna stranka da bi bilo kakvi pritisci urodili plodom. SDP je partija u kojoj članovi donose najvažnije odluke. Što se tiče mene lično ja sam i do sada pokazao da nisam baš podložan pritiscima.

Lagao bih kada bih rekao da nema poziva, razgovora, dobronamjernih savjeta, ali i onih koji su sve, ali ne dobronamjerni.

Ljudi su čudni, pričaju i imaju razne kombinacije i želje, onda vrlo brzo iskonstruišu svoje viđenje pri tome preuzimajući sebi zasluge za eventualni povoljan rasplet kakav bi oni priželjkivali. Ono što želim još jednom jasno podvući. To je da će svaku odluku donijeti organi SDP, pa i članstvo ako bude potrebe. Svakako da je rano o tome govoriti, ali mi u SDP danas imamo uspostavljen institut partijskog referenduma. Bojim se da se ovakvim pričama ne želi zametnuti trag kad je u pitanju regularnost izbornog procesa. Zato bih želio i koristim priliku da pozovem sve stranke da se posvetimo spašavanju demokratskog poretka koji je ozbiljno narušen, s obzirom šta se sve izdešavalo na izborima. To je sada prioritet. Tek ako to uspijemo, onda možemo govoriti o koalicijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije