Nikšić: Ideja o "malom Šengenu" je jako interesantna

Fena
Nikšić: Ideja o "malom Šengenu" je jako interesantna
Foto: Fena / Sjednica predsjednišva SDP BiH

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić je prije sjednice partijskog Predsjedništva danas u Sarajevu izjavio novinarima da će u narednom periodu nastaviti širenje SDP-a BiH u sredinama u kojima to nije na zadovoljavajućem nivou, posebno spomenuvši konstituiranje organizacije SDP-a BiH u Foči.

Predstavio je jedan broj novoizabranih predsjednika kantonalnih i regionalnih organizacija SDP-a BiH koji će, kako je rekao, "nositi aktivnosti u kantonalnim i regionalnim organizacijama i zajedno sa svojim drugaricama i drugovima u općinskim i gradskim organizacijama voditi aktivnosti SDP-a na predstojećim lokalnim izborima“.

Po njegovim riječima, prvi korak prema tome je ono što će danas, kao polazne i radne materijale, usvajati na sjednici Predsjedništva BiH i ono što su već usvojili na sjednicama Glavnog odbora.

"Želja SDP-a BiH je da zajedno sa svojim partnerima u Bh. Bloku, zajedno s onima koji žele sa Bh. Blokom, napravimo jedan dogovor, sporazum o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima koji bi podrazumijevao da imamo jednog zajedničkog kandidata za načelnika i gradonačelnika općine, a da svako zadrži svoj politički subjektivitet i da na izbore svako od nas izlazi sa svojom listom", naveo je Nikšić.

Na novinarsko pitanje da li je SDP-a za to da BiH bude dio "malog Šengena“, Nikšić je odgovorio kako je ova ideja jako interesantna.

"Ona na neki način, ustvari, otvara prostor zemljama iz ove regije da slobodnijim, efikasnijim protokom roba, usluga i ljudi jačaju ekonomije. Uostalom, i EU je praktično, brisanjem granice i otvaranjem granica između svojih država članica i stvaranjem bržeg protoka roba i kapitala, sasvim izvjesno ostvarila i ekonomski napredak. Takva jedna inicijativa pada na plodno tlo što se nas tiče i sigurno bi dobro bilo za ekonomski prosperitet i razvoj ovog prostora i ove regije", smatra Nikšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije