Nikšić i Pecikoza osnovali grupu: Moguće priključenje i zastupnika DF-a

E. H. - O. K.
Nikšić i Pecikoza osnovali grupu: Moguće priključenje i zastupnika DF-a
Foto: RSA / Damir Nikšić i Fahrudin Pecikoza

Fahrudin Pecikoza i Damir Nikšić formirali su parlamentarnu grupu pod nazivom “1. april” u okviru koje će djelovati u Skupštini KS te će na taj način ostvariti pravo na raspodjelu finansijskih sredstava za rad te parlamentarne grupe.

Damir Nikšić za portal Radiosarajevo.ba kazao da zahtjev za formiranje parlamentarne grupe predan još krajem marta.

“Kad smo predavali papire pitali su nas od kad trebaju da prebace finansijska sredstva i od kad će funkcionirati grupa. Radi se o sredstvima koja se sad uplaćuju klubovima SDP-a i NBL-a. Odgovor na to pitanje bio je upravo 1. april, pa zato smo i dali naziv parlamentarnoj grupi “1. april”. Bilo je opcija da to bude ‘Nikšić-Pecikoza” ili ‘Pecikoza-Nikšić’, ali smo se odlučili za ovu opciju”, pojasnio je Nikšić.

Dodao je da kao grupa prvo će razmatrati možda i proširenje svojih redova.

“Za Klub u Skupštini nam treba minimalno tri člana, za grupu je dovoljno dvoje. Sad ćemo pratiti šta će se dešavati s nastupom Demokratske fronte u Kantonu Sarajevo, a u vezi s odlukom da idu u vlast s SDA. Neki poslanici su već najavili da će istupiti iz DF-a ako dođe direktiva da se i u KS ide s SDA. Ako se to desi onda bi mi njih ugostili u našu grupu koja bi tad već postala Klub”, istakao je Nikšić.

Prema njegovim riječima, u KS nisu svi iz DF-a zadovoljni odlukom vrha stranke da se ide s SDA.

“Taj Klub koji bi osnovali bio na ideji individualne autonomije, jer je to osnovni koncept moderne države. Sve je na tome. Malo smo zamoreni sektaškim razmišljanjem u partijama i strankama”, istakao je Nikšić.

Poznati kantautor, Fahrudin Pecikoza za portal Radiosarajevo.ba je također potvrdio ovu informaciju kazavši kako je ovaj klub formiran prvog aprila i da ima neke simbolike u nnjegovom nazivu.

“Prvi april je dan šale a ovo što vidimo svakako posjeća na jednu dobru šegu. To je klub zastupnika, sastavljen od mene i gospodina Nikšića, a nas dvojica se u većini stvari slažemo, tako da je to jedan veliki plus za naše djelovanje”, kazao je Pecikoza.

Ovaj klub neće ulaziti, kako kaže, ni u kakve priče o formiranju novih koalicija, ali će se ponuditi vladajućoj strukturi.

“Kad sam stavio na papir to sve, vidio sam da ni ja ni Damir nismo ljudi od politike. Mi smo od drugog esnafa, ali zato ćemo, ako nešto i dobijemo od vladajuće koalicije, bilo to Nadzorni odbor ili direktorska pozicija, za tu poziciju raspisati javni poziv, da se svi mogu prijaviti”, ističe Pecikoza.

Kazao je kako se Kanton Sarajevo susreće sa brojnim problemima i da će ti problemi biti ključ djelovanja ove poslaničke grupe.

“Imamo problem smeća, plastičnih flaša koje plutaju Miljackom. Ja ću u narednom periodu predložiti i zakon da se plastične boce otkupljuju po nekoj simboličnoj cijeni od pet feninga. To imaju sve države, trebali bi i mi, pa evo da krenemo od Sarajeva pa nadalje”, kazao je za Radiosarajevo.ba Pecikoza.

Pecikoza je na Općim izborima dobio 758 glasova na listi Nezavisne bh. liste. Damir Nikšić koji je u Skupštinu KS ušao sa 4.566 glasova na listi SDP BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije