Nikšić: Formirali smo bh. politički blok, nećemo razgovarati s SDA i HDZ

E. H.
Nikšić: Formirali smo bh. politički blok, nećemo razgovarati s SDA i HDZ
FOTO: Radiosarajevo.ba / Predrag Kojović i Nermin Nikšić

Demokratska fronta, Socijaldemokratska partija i Naša stranka dogovorile su formiranje jedinstvenog bosanskohercegovačkog političkog bloka, potvrdio je to predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić nakon današnjeg sastanka u zgradi Predsjedništva sa liderima DF-a Željkom Komšićem i NS Predragom Kojovićem.

„Učinit ćemo sve da nametnemo programsku priču koja je u interesu građana. Pričali smo o vlasti i mi ćemo zajedno biti ili opozicija ili vlast, ali kako smo isticali, pobjednici izbora trebaju sjesti i pokušati napraviti vlast. Mi sa SDA i HDZ-om u ovom trenutku nećemo da razgovaramo, neka oni pokušaju formirati vlast kao pobjednici, a bh. blok će imati svoju platformu“, pojasnio je Nikšić.

Dodao je da će ove tri stranke definitivno u budućnosti nastupati zajedno kao blok.

„Javnosti ćemo pokazati ozbiljnost. Međutim crvena linija preko koje je nećemo preći je odluka Centralne izborne komisije (CIK). Svaka priča oko toga hoćemo li mi biti dio vlasti mora početi od promjena Izbornog zakona BiH, uvođenja elektronskog glasanja i sankcioniranja CIK-a“, naglasio je Nikšić.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović nakon sastanka kazao je da je činjenica da one stranke koje već pregovaraju na kantonalnom nivou mogu formirati i većinu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

“Usaglasili smo se da sve odluke o državnom i federalnom nivou donosimo zajedno. Mislim da je ovo početak jedne nove političke opcije koja će sve promijeniti u naredne četiri godine. Ono što je važno jeste da smo imali otvoren i direktan razgovor pa čak i o nekim problematičnim pitanjima. Nije nam bitno da budemo pozicija, ali smo svjesni snage koju imamo. Spremni smo ostati u opoziciji, a ono što nas vodi nisu fotelje i pozicija, već principi. Uvjeren sam da SDP neće u koaliciju s SDA“, naglasio je Kojović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije