Nikšić: Čović je prešao crvenu liniju i više ne može nazad

A. D.
Nikšić: Čović je prešao crvenu liniju i više ne može nazad
Predsjednik SDP-a BIH Nermin Nikšić smatra da je istup čelnika HDZ-a Dragana Čovića u Zagrebu o BiH kao unitarnoj, a samim time i islamskoj državi, žalosna i opasna izjava.
  "Žalosna jer pokazuje nazadnost i pogubnost politike koju vodi on i njegova stranka, a koja je u osnovi rasistička i potpuno oprečna evropskim vrijednostima za koje u HDZ tvrde kako su njihovi promicatelji. Opasna iz razloga što se igra na kartu straha Europe od radikalizma i da budem otvoren do kraja, straha od ISIL-a", kaže Nikšić u razgovoru za Radiosarajevo.ba.
 
Predsjednik SDP-a tvrdi da Čović više ne preza u svom nastojanju "da pronađe kvazi argumente za rasistički prijedlog Izbornog zakona kojeg predlaže, čak ni od etiketiranja cijelog jednog naroda pa i države BiH kao eksremista i radikala".
 
"Nakon ove izjave Čović je prešao crvenu liniju i ne vidim načina da se on više može vratiti nazad. Posebno je opasno jer takva politika ima podršku vlasti u Zagrebu, pa i sam Čović takvu izjavu daje u Zagrebu, u danu kada se sastaje sa predsjednicom Republike Hrvatske. Građanska država je jedino moguće rješenje za BiH jer isključivo etnički ustrojena zemlja ne može funkcionisati i to vidimo u BiH od Dejtona do danas. Etničke državice su paravan za zaštitu kriminala političkih elita i to je zapravo cilj Čovića i njegovog HDZ", mišljenja je Nikšić.
 
On je za naš portal prokomentirao i novu situaciju u vezi s upitnikom, odnosno dopis iz RS-a da se ne priznaje bosanski jezik, te trzavice, nakon afere o priznavanju popisa iz RS-a.
 
"Sve ovo je posljedica temeljne greške napravljene kada je usvojen ovakav mehanizam koordinacije. Tada su pogaženi elementarni politički principi među kojim je poštivanje Ustava. Dakle,  vanjska politika je isključiva ustavna nadležnost BiH, a SDA je pristala da se u vođenje vanjske politike na putu ka EU uključe entiteti i kantoni i da im se još dozvoli veto na sve odluke", cijeni Nikšić.
 
Time je put BiH ka EU, kako navodi, ostavljen na dobru volju brojnih politika u BiH, a u ovom trenutku politiku HDZ-a i SNSD-a.
 
"Nažalost cijenu ove kratkovide politike SDA ćemo plaćati godinama na brojnim primjerima. Ovo sa podacima popisa i sa negiranjem bosanskog jezika samo je početak. Nažalost SDA je napravila veliku grešku i sada plaća političku cijenu. No, to je najmanji problem. Stvarni problem je šteta koju trpi BiH i svi njeni građani i što će put BiH ka EU biti dodatno usporen, što je apsurd jer je tobože mehanizam koordinacije taj put trebao ubrzati", naglašava naš sagovornik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije