Nikola Minasi: Italija želi više ulagati u obrazovanje mladih i infrastrukturu

K. S.
Nikola Minasi: Italija želi više ulagati u obrazovanje mladih i infrastrukturu
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Nicola Minasi prilikom gostovanja na Radiju Sarajevo
Italija je jedna od najvećih ekonomija Europske unije ali ujedno i jedna od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera Bosni i Hercegovini.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, BiH je u 2018. godini izvezla robe 1,36 milijardi KM dok je uvoz bio 1,7 milijardi KM. U Italiju smo najviše izvozili obuću, drvo i proizvode od drveta te proizvode od gvožđa i čelika.

Italija i njena ekonomija važne su za privredu BiH i kako je za Radiosarajevo.ba kazao ambasador Italije u BiH Nicola Minasi, razmjena je posljednjih godina kontinuirano rasla i samo prošle godine dodatno je porasla za 7,7 posto.

Made in Italy

“Ova situacija je jedinstvena, jer je razmjena s Italijom veća nego sa susjednim državama BiH, štoviše, ako uravnotežimo razmjenu s prisutnošću dijaspore iz Bosne i Hercegovine, podrazumijeva se da bilateralna trgovina nije rezultat veze zbog zajednice u Italiji, već je rezultat jednog niza dugoročnih strukturnih ulaganja, jačih i otpornijih od cikličkog trenda ekonomije”, kaže Minasi.

Napominje da je dobro to što je veliki dio italijanskih ulaganja i razmjene s Bosnom i Hercegovinom povezan s proizvodnim lancima usmjerenim ka potrošnji ne u Italiji, nego u ostatku svijeta.

Glavni pokretač italijanske ekonomije je u stvari izvoz ‘Made in Italy’, a većina italijanskih preduzeća u Bosni i Hercegovini su direktno ili indirektno povezani s ovim sektorom. Motiv rasta stoga nije domaća potražnja u Italiji, već potražnja u drugim zemaljama. To je glavna snaga ekonomske saradnje između Italije i BiH: zajednička proizvodnja za druge zemlje. Većina majica koje se prodaju u glavnim supermarketima u EU proizvedene su u BiH od italijanske kompanije, a postoje i italijanske cipele s komponentama iz BiH koje idu sve do Koreje i Japana”, precizirao je Minasi.

Ambasador Italije u BiH kaže da je vrlo moguće da su razni sportisti koji su došli na igre EYOF 2019 koristili obuću ili odjeću proizvedenu u Bosni i Hercegovini od italijanskih kompanija.

“Još jedan pozitivan element je da su italijanske kompanije u Bosni i Hercegovini aktivne u području mašinstva, metalurgije, hemije, proizvodnji odjeće, poljoprivredi, prehrambenoj industriji i pružanju financijskih usluga, dakle u mnogo različitih sektora. Ovakva uravnoteženost omogućuje bolje ublažavanje i najtežih razdoblja u globalnoj ekonomiji. Naši podaci pokazuju da su u posljednjih nekoliko mjeseci italijanske kompanije ili italijanske kapitalne kompanije povećale zaposlenost: italijanske kompanije danas zapošljavaju više od 11.000 ljudi u Bosni i Hercegovini a taj broj i dalje raste. Ako tome dodamo i proizvedeni utjecaj na privredu, broj je mnogo veći”, rekao je naš sagovornik.

Italijanska ambasada nastavlja ulagati u jačanje italijanske ekonomske prisutnosti u Bosni i Hercegovini.

U novembru 2018. godine organizirali smo prvi Ekonomski forum Italija-BiH, uz prisutnost više od 70 firmi, u kojima smo ispitali mogućnosti i izazove daljnje ekonomske integracije. Postepenim uključivanjem BiH u jedinstveno tržište EU, povećat će se mogućnosti za razmjenu i italijanska ulaganja. Italijanska ambasada također promovira rast kontakata između domaćih i italijanskih kompanija, a za 7. i 8. februar kompanije iz Bosne i Hercegovine su bile pozvane da besplatno učestvuju na Connext forumu u Milanu, velikom 'Business to Business' susretu u organizaciji Confindustrije, najvećeg italijanskog poslovnog udruženja. Deset BiH kompanija iz cijele zemlje je učestvovalo i već su postigle sporazume o saradnji s drugim italijanskim firmama. Namjeravamo i dalje raditi slijedeći ovaj put a tokom 2019. godine ćemo sigurno povećati mogućnosti susreta između kompanija”, naveo je Minasi.

Italijanski jezik u školama

Kako bi Italija dodatno ojačala veze sa Bosnom i Hercegovinom, Ambasada je provjerila mogućnosti otvaranja novih kreditnih linija za preduzeća koja ovdje ulažu i dostupnost talijanskih banaka kako bi osigurale više raspoloživog kapitala.

“Razmotrili smo i opciju povećanja broja radnih mjesta u italijanskim preduzećima u BiH poboljšanjem obuke mladih. Već danas mnoge italijanske industrije organizuju kurseve za svoje radnike pa i u okviru škola. Također radimo na poticanju uvođenja italijanskog jezika u različite škole, kako bismo olakšali zapošljavanje pri italijanskim preduzećima”, dodaje Minasi.

Zaključio je da postoji velika mogućnost i italijanskih ulaganja u infrastrukturu Bosne i Hercegovine.

“S tog stajališta, veća ulaganja u željeznice mogla bi ubrzati teretni i putnički promet i bolje ujediniti ekonomski prostor, utirući put za daljnja ulaganja ne samo iz Italije, nego i iz ostatka regije i EU”, ocijenio je ambasador Italije u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije