Niko neće da kupi avion Vlade RS, mogao bi završiti na otpadu

Radiosarajevo.ba
Niko neće da kupi avion Vlade RS, mogao bi završiti na otpadu

Prva licitacija je propala. Niko se nije prijavio, ali ni raspitivao o avionu Vlade RS. Minimalna ponuđena cijena bila je oko 318. 000 maraka. Javnim pozivom bilo je predviđeno da će licitacija biti održana samo pod uslovom da budu dva kvalifikovana učesnika. Direktor Vazuhoplovnog servisa Sreten Ilić nije želio da govori o detaljima licitacije, ni bilo čemu što ima veze sa avionom koji je ponuđen na prodaju, prenosi Televizija BN.

’’Vaša kuća je objavila da je avion nestao, ukraden i da je neko maznuo pare i vi sada pitate kako ide licitacija. Demant prvo, dakle, nije ukraden i nije nestao’’ – rekao je direktor Vazuhoplovnog servisa RS Sreten Ilić.

Nestao jeste, na remont u Austriju. 2014. godine SDS zatražila je informaciju od tadašnjeg ministra saobraćaja Nedeljka Čubrilovića o tome gdje je završila Vladina "Cesna", jer tvrdili su da je taj avion izvan Republike Srpske i da ga neko želi nelegalno prodati. O avionu starom 38 godina i o tome šta se do sada čekalo ne želi da govori ni predsjendik RS.

"Ne bavim se licitacijama, obratite se nadležnim službama’’, odgovor je predsjednika RS Milorada Dodika.

Vazduhoplovni servis raspisao je 11. maja i drugu licitaciju.

Novi pokušaj prodaje Cesne C 500 bit će u narednih mjesec dana.

Ukoliko ne bude zainteresovanih za kupovinu avion bi mogao na otpad ili da se negdje postavi kao eksponat. Ministri u Vladi Srpske kažu da se na sjednicama Vlade o ovom pitanju nije govorilo.

’’Na redovnim sjednicima gdje sam bio nije bilo te priče. Ja nisam upoznat’’ – kaže ministar Milenko Savanović.

’’Postojeći avion je dosta star i njegova tržnišna vrijednost nije ni blizu onih ulaganja koja bi svako onaj ko bi bio kupac takvog aviona imao da bi osposobio u saobraćaj’’ – kaže ministar Petar Đokić.

Kako sada stvari stoje avion Vlade RS predstavlja problem jer nema gdje da stoji.

Jedno vrijeme je bio i van granica RS. Nakon remota bio je u hangarima u Austriji gdje je plaćana visoka zakupnina. Nakon duže vremena i upozorenja iz Austrije avion je vraćen u Banja Luku. Cesnu C500 za letenje je osposobila komanija ’’Sky Srpska’’. Nakon što je kompanija ugašena o avionu niko nije vodio računa. Čak nije bilo jasno ni u čijoj je nadležnosti - Ministarstva saobraćaja, Vlade ili aerodroma. Avion je na kraju završio u vlasništvu Vazduhoplovnog servisa RS.

’’Mi nemamo odgovornost za one ljude koji raspolažu državnom imovinom. Trebalo je na vrijeme prodati taj avion, dok je imao vrijednost i ne bi došli sada u situaciju da neće niko da se zainteresuje za avion. Ako se ne proda trebalo bi ga poslati na trebinjski aerodrom’’ – poručuje poslanik SDS u NS RS Davor Šešić, prenosi Televizija BN.

Zato će početkom juna u RS stići novi višenamjenski helikopter za koji se Vlada krajem prošle godine zadužila za 9,4 miliona maraka.

Iz Helikopterskog servisa su nam potvrdili da su Vazuhoplovni inženjer, dva mehaničara i pilot otputovali u Filadelfiju gdje će biti obavljen tehnički pregled i prijem.

Višenamjenski helikopter, kako su ranije rekli u Helikopterskom servisu bit će koritćen prije svega za medicinsku evakuaciju. Servis će imati mogućnost da radi složenije stvari, s dva pilota, a u tenderu je navedena i oprema za gašenje požara, zatim i oprema za rad sa specijalnim jedinicama policije i dizalica koju sada nemaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije