Ni Vučić nije došao u Sarajevo na Samit EBRD-a

Radiosarajevo.ba
Ni Vučić nije došao u Sarajevo na Samit EBRD-a
Foto: AA / Aleksandar Vučić

Nakon što je Hashim Thaci odustao od učešća na Samitu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji se održava u Sarajevu od 7. do 9. maja, u okviru godišnjeg sastanka Upravnog odbora EBRD, isto je uradio i Aleksandar Vučić.

Vučić, naime, danas putuje u Italiju gdje će se sastati s Matteom Salvinijem, zamjenikom premijera Italije, a nakon toga putuje u Albaniju.

Umjesto Vučića, kako je javio RTS, u Sarajevo je doputovala premijerka Srbije Ana Brnabić, koja će umjesto Vučića učestvovati na Samitu lidera Zapadnog Balkana.

Brnabić je posjetu započela radnim susretom sa predsjednikom EBRD-a Sumom Čakrabartijem i ostalim liderima Zapadnog Balkana - predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, premijerom Albanije Edijem Ramom, premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Nakon zvaničnog otvaranja Samita lidera Zapadnog Balkana, Brnabić će biti jedna od govornica na panelu o Zapadnom Balkanu, dok će na ministarskom panelu govoriti ministar finansija Siniša Mali i njegove kolege iz regiona. Kako je najavljeno, tokom dana premijerka Srbije će se sastati i sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metjuom Palmerom.

Godišnji sastanak guvernera EBRD je najznačajniji i najveći ekonomski događaj u regionu, koji okuplja oko 3.000 učesnika i 82 delegacije. Tokom ovog trodnevnog samita, koji je počeo jučer, a završava se sutra, biće upriličeno 40 pratećih događaja na šest lokacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije