Nezavisni blok: Novaliću neozbiljno dati 275 KM porodiljama, pa im neće dati ništa

Radiosarajevo.ba
Nezavisni blok: Novaliću neozbiljno dati 275 KM porodiljama, pa im neće dati ništa
Foto: Nezavisni blok / Amer Obradović

Na izjave premijera Fadila Novalića kojim ocjenjuje neozbiljnim prijedlog da se iz Budžeta Federacije BiH izdvoji 5.5 miliona KM za naknade porodiljama, reagirao je federalni zastupnik Amer Obradović iz Nezavisnog bloka.

"Premijer Novalić je, pokušavajući ismijati prijedloge opozicije, kazao da bi za 5.5 miliona KM porodilje dobile po 19 maraka mjesečno. Prva stvar, gospodinu Novaliću je smiješno što je natalitet u Federaciji BiH svake godine u opadanju. Godišnje se u ovom entitetu rodi manje od 20 hiljada djece. Njemu je smiješno što neki kantoni za nezaposlene porodilje predviđaju jednokratne naknade od 100 KM. S obzirom da je toliko razdvojen od stvarnosti u kojoj žive građani Federacije, onda su mu te naknade 'neozbiljne' i simbolične", kazao je zastupnik Amer Obradović.

Obradović kaže da bi 5.5 miliona KM u budžetu Federacije za porodilje značilo da za svako novorođeno dijete ovaj entitet izdvoji 275 KM jednokratne pomoći, što je znatno više nego što primi veliki broj porodilja – u ovisnosti od kantona ili općine u kojoj žive.

"Maliciozno premijer Novalić pokušava ovaj prijedlog predstaviti ovako javnosti: Podijeli iznos na 12 mjeseci i dobije 19 KM. Vjerovatno savjetnici koji su ovo izračunali misle da su jako duhoviti, pa se onda nekorektno i maliciozno rugaju zastupnici Sabini Ćudić koja je iznijela prijedlog. Istovremeno, zanemaruje da prijedlog ne donosi poništenje naknada iz kantona i općina, već dodatnu podršku – do uspostave jedinstvenog fonda koji bi na jednak način tretirao sve porodilje u cijelom entitetu", napominje Obradović.

Zastupnik Obradović smatra da je propust NS-a što njihove amandmane ne prati pravni okvir koji bi ponudio način realizacije sredstava, ali da ovdje nije važno to, već ponovna ugroženost prava porodilja zbog politikantstva i premijerove "neosjetljivosti na socijalno ugrožene".

"Neću ulaziti u pregovaračke pozicije dužnosnika Naše stranke oko Zakona o radu, kada im je Novalić obećavao uspostavu Porodiljskog fonda, a premijer nije napravio nijedan korak da ispuni svoje obećanje. Isto tako, uz amandman, bilo je neophodno predložiti i pravni okvir kako bi se ta sredstva realizovala. Želim samo naglasiti ključnu stvar: Premijer Novalić smatra da je neozbiljno porodiljama dati pomoć od 275 KM, pa zato bira da im ne da ništa", zaključio je Obradović.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije