Nezavisni blok: Naši poslanici su se već odrekli 20 posto plate

Radiosarajevo.ba
Nezavisni blok: Naši poslanici su se već odrekli 20 posto plate
Foto: Nezavisni blok / Senad Šepić

Nezavisni blok smatra da dosadašnja praksa u kojoj veliki broj poslanika iz svih naroda i na svim nivoima, bez ikakvog rada, aktivnosti ili rezultata, prima visoke plate – mora prestati.

„Kao poslanik u Državnom parlamentu, više puta sam inicirao donošenje rješenja po kojom poslanici trebaju dobivati plate na osnovu svoga mjesečnog učinka. To podrazumijeva prisustvo na sjednicama, učešće u raspravama, predlaganje novih zakonskih rješenja, inicijativa i drugih poslaničkih obaveza. Nažalost, te inicijative su odbijene, jer bivše i sadašnje vlasti žele da nerad i status quo bude odlika i parlamenata i vlada u BiH, što je idealno stanje za njihov opstanak“, izjavio je predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić.

Nezavisni blok nije samo inicirao zakonska i druga rješenja po kojima poslanici trebaju imati znatno manja primanja i privilegije, nego je vlastitim primjerom pokazao da se i bez većinske volje u parlamentima može voditi odgovorna politika.

„Naši poslanici u državnom, federalnom i kantonalnim parlamentima su se odrekli 20 posto mjesečne plate u korist Fonda solidarnosti iz kojega mjesečno stipendiramo 50 studenata, koji su odabrani na javnom pozivu i koji dolaze sa prostora cijele BiH. To predlažem i kolegama iz drugih stranaka, neka vlastitim djelima pokažu solidarnost i spremnost na odgovornije ponašanje, bez obzira što većina ne želi da radi u interesu građana ove države. Djelima treba pokazati odgovornost, a ne populističkim izjavama i parolama“, zaključio je Šepić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije