U državnom zatvoru pazit će i na alergene u hrani za kriminalce!

B. T.
U državnom zatvoru pazit će i na alergene u hrani za kriminalce!
Foto: Anadolija / Državni zatvor

Agencija za državnu službu BiH raspisala je Javni oglas za popunjavanje radnih mjesta državnih službenika u novoizgrađenom državnom zatvoru u Istočnom Sarajevu, odnosno Zavodu za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, kako se zvanično zove.

Krajnji rok za prijave je 17. januar, a traži se više izvršilaca. Po raznovrsnosti njihovih profesija vidljivo je da će najokorjeliji kriminalci u BiH, osim što će uživati u pravoj raskoši kakvu nudi zgrada, imati i brojne profesionalce koji će brinuti o njjihovim najrazličitijim potrebama.

Osim psihologa u prijemnom odjeljenju, tako se traži i načelnik Službe zdravstvene zaštite, ljekar opće prakse, stomatolog - stručni savjetnik, stručni savjetnik inžinjer elektrotehnike, stručni savjetnik – inžinjer hemijske tehnologije i sanitarni inžinjer.

Tako napr, u opisu radnih zadataka se navodi da sanitarni tehničari i inžinjeri rade na otkrivanju onečišćenja, zračenja, buke i drugih faktora okruženja koji narušavaju zdravlje. Također, oni predlažu i provode odgovarajuće mjere kako bi se očuvalo zdravlje ljudi gdje uzimaju uzorke vode, hrane, vazduha i sl., koje nakon toga analiziraju.

S druge strane, stručni savjetnik – inžinjer hemijske tehnologije kontrolirat će ispravnost hrane u kuhinji, po nalogu ovlaštenog doktora uzimati uzorke hrane i čuva ih prema propisima koji se primjenjuju, vršiti pretrage i druge nužne poslove kojima se osigurava ispravnost hrane, označavati hranu koja ima potencijalne alergene...

Također, u državnom zatvoru bit će angažiran i stručni savjetnik za stručno usavršavanje i obučavanje pripadnika službe osiguranja, načelnik Službe odgoja – tretmana, vaspitač – stručni savjetnik, socijalni radnik – viši stručni saradnik, načelnik Službe. stručni savjetnik za budžet, a zatvor će imati i stručnog savjetnika za upravljanje ljudskim potencijalima, odnosno glasnogovornika.

Raspisan je ogglas i za prijem stručnih savjetnika za pravne poslove te javne nabavke, ali i stručnog saradnika za blagajnu i depozit osuđenih i pritvorenih lica.

Za angažman ovi državni službenici bit će itekako dobro plaćeni, a osnovna neto plaća kreće se i do 1.500 KM.

Zbog neviđenog luksuza, državni zatvor, čije se otvaranje očekuje skoro, već je u medijima prozvano "hotelom sa pet zvjezdica". 

Zatvorenici će tako imati mogućnost obavljanja gotovo svih aktivnosti, kao i na slobodi: od pristupa internetu, gledanja televizije na modernim plazmama, boravit će u modernim sobama, moći će se zabaviti u sali rekreaciju...

Stomatološke usluge dobijat će u ordinaciji kakvoj ima pristup malo koji dom zdravlja u BiH, za zatvorenike i njhove supruge pripremljena je "ljubavna soba"... 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije