Nermin Nikšić: Pobjeda za civilizirani svijet, Karadžić je osuđen za ubijanja, silovanja, razaranja

Radiosarajevo.ba
Nermin Nikšić: Pobjeda za civilizirani svijet, Karadžić je osuđen za ubijanja, silovanja, razaranja

Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH, smatra da je presuda Radovanu Karadžiću historijski dan za državu Bosnu i Hercegovinu, sve njene građane, za sve žrtve agresije na BiH i barem djelomična pravda za stotine hiljada onih koji su stradali kao posljedica zločinačke politike stvaranja Velike Srbije koju je predvodio i čiji je jedan od kreatora bio Radovan Karadžić.

"Ovo je također velika pobjeda za civilizirani svijet jer je ključni čovjek u realizaciji genocida, masovnih ubijanja, progona, silovanja i razaranja osuđen za sva ta zlodjela.

Nadam se da će ova presuda konačno razbiti laži i manipulacije oko toga šta se desilo u periodu od 1992. do 1995. godine. Mi u BiH to znamo i bez presude, ali zbog onih koji negiraju istorijske činjenice, koji time ponovo vrijeđaju žrtve i nastavljaju zločin nad njima, izuzetno je važno što je sve ovo danas dokazano i još jednom potvrđeno pred Međunarodnim sudom u Hagu.

Radovan Karadžić ostat će upisan u svjetskoj historiji kao jedan od najvećih ratnih zločinaca i bilo kakvo negiranje te činjenice, nikada to  neće moći promijeniti.

Mi u BiH moramo nastaviti graditi mir, suživot i pomirenje,  a to je istinski moguće samo na punom uvažavanju činjenica o onome šta se desilo tokom rata u BiH. Ova presuda još je jedan doprinos tom procesu. Pozivam sve u BiH, naročito političke lidere, da se odgovorno odnose prema ovome što je utvrđeno na Sudu u Hagu i da radimo na stvaranju pravedne, uspješne i jedinstvene BiH", navodi u svojoj izjavi Nikšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije