Nermin Muzur o prvih 100 dana mandata: Šta smo zatekli u Općini Ilidža

8
Radiosarajevo.ba
Nermin Muzur o prvih 100 dana mandata: Šta smo zatekli u Općini Ilidža
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Nermin Muzur

Nermin Muzur, načelnik Općine Ilidža u povodu 100 dana svog mandata sazvao je konferenciju kako bi prezentirao s kojim se problemima suočava, ali i na čemu se radi.

„Prilikom mog dolaska uvidjeli smo problem zapošljavanja bez provođenja zakonskih propisa i regulativa. Došli smo u Općinu koja nema strategiju razvoja, nismo imali koordinatora koji je pratio strategiju razvoja do 2020. godine, kako bismo znali kako postupati. Realizovali smo saradnju sa USAID-om kako bismo ovo poboljšali, dakle strategiju razvoja“, istakao je Muzur.

Naglasio je i da su se suočili sa neadekvatnom realizacijom budžeta koji nije realizovan u skladu sa Zakonom Vlade Federacije BiH. Problem su i potraživanja, način troškova, način zapošljavanja, ističe kako nije implementiran Zakon o finansijskom upravljanju.

„Nismo imali javne pozive u Općini Ilidža, samim tim sve je to prouzrokovalo niz negativnih dešavanja, pa se može vidjeti i zaključiti da su novci koji su donirani iz raznih udruženja završili na računima vijećnika. Brojne su službe privatizovane, pa i oni koji su predlagali kome će se sredstva dodijeliti su i krajnji korisnici tih sredstva“, naglašava Muzur.

"Jedna od interesantnijih stavki je nabavka 145 Microsoft licenci od 47.000 KM, koje nikada nisu aktivirane, nisu upotrijebljene", rekao je Muzur.

Smatra da se nije vodilo računa ni o javnim zakupcima kojih je 150, mnogi nisu u funkciji, nisu aktivno tretirani, nije im se dostavljalo obavještenje, a nisu se uklanjali ni objekti koji su opasnost po građane.

„Za 2020. planirano je 25 miliona za kapitalne projekte, a samo se 11 miliona KM realizovalo, od čega su izvođači bili samo tri kompanije. Što je vrlo čudno, javna uprava je na vrlo lošem nivou“, ističe Muzur.

Tvrdi kako su brojni problemi s kojim se suočio, kako ekonomski, migrantski tako i pandemija, naglašava kako je poduzeo potrebne korake sa svojim timom ljudi na rješavanju ovih glavnih problema, kako bi se uspostavio normalan sistem rada.

„Poduzeli smo niz akcija kako bi se transparentno radilo, efikasno, unaprijedila javna uprava, vidjeli smo šta je sa urbanizmom, imali smo brojne sastanke sa privrednicima i investitorima, nevladinim organizacijam“, ističe Muzur i podcrtva da su u prvoj fazi posla, a da ih čeka još mnogo. Pokrenute su procedure interne kontrole unutar same Općine.

Među konkretnim projektima, navedena je izgradnju osnovne škole na Stupu, žičara Hrasnica-Igman, izgradnja tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica...

"Velike napore ulažemo i na dobrom smo putu da konačno krenemo u realizaciju najvećeg investicijskog projekta o kojem se priča posljednjih 50 godina", kazao je govoreći o gradnji pruge.

Smatra da postoji dobra namjera za zajedničkim radom kako bi se stvari adekvatno rješavale za neredni period, tj. njegov mandatni period od četiri godine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije