"Neodgovoran i klevetnički govor": IZ BiH osuđuje uvrede potpredsjednika SDP-a

Mina
"Neodgovoran i klevetnički govor": IZ BiH osuđuje uvrede potpredsjednika SDP-a
Foto: MINA / Sjednica Sabora IZ BiH

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje teške uvrede koje je u petak gostujući u programu FACE TV izrekao potpredsjednik SDP-a BiH i bivši šef kabineta Milorada Dodika Vojin Mijatović.

Kako je saopćeno iz IZBiH, "on je bez ikakve argumentacije sve vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini, pa tako i Islamsku zajednicu nazvao ograncima fašističkih organizacija".

"Tom prilikom on je bez ikakvih dokaza ustvrdio kako, „pored tri ove fašističke političke organizacije, imamo još tri zla u Bosni i Hercegovini, to su Pravoslavna crkva, Katolička crkva i Islamska zajednica“, da bi kasnije dodao „...to je rezultat ove tri fašističke političke organizacije i tri ogranka kroz nazovimo vere.“

Iako angažman vjerskih zajednica u društvu podliježe kritici neprihvatljivo je da se one ovako brutalno vrijeđaju i etiketiraju. Ovakav neodgovoran i klevetnički govor izlazi iz okvira osnovne pristojnosti i ona politička opcija u čije ime su uvrede izrečene se o tome treba očitovati kako bi se otklonila svaka nedoumica o tome da li su ovo zvanični stavovi stranke.

Islamska zajednica još jednom apeluje ne sve političke aktere da ne posežu za opasnim populizmom, govorom mržnje i neutemeljenim klevetama u javnom prostoru jer to ne doprinosi ozdravljenju društva, navodi se u saopćenju Ureda za odnose sa javnošću IZ u Bosni i Hercegovini", stoji u saopćenju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije