Nenadić: Zbog neefikasnog pravosuđa BiH došla u pravni i finansijski besmisao

Fena
Nenadić: Zbog neefikasnog pravosuđa BiH došla u pravni i finansijski besmisao
Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić ocijenio je da je Bosna i Hercegovina zbog posljedica neefikasnosti pravosuđa došla u pravni i finansijski besmisao.

Smatra da međunarodne konvencije daju mogućnost građanima da zbog neefikasnosti pravosuđa i dužine trajanja postupaka u BiH podnose tužbe Europskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Obzirom da je dugo radio u institucijama BiH i da je vrlo često bio član u delegacijama BiH u europskim institucijama, Nenadić je istakao da vrlo dobro shvata politički, pravni i finansijski aspekt tog problema. 

"Politički, tužena strana je uvijek BiH. Ove godine smo za isplate obaveza po osnovu odluka Europskog suda planirali 63.000 KM u budžetu KS-a, a samo do sada je isplaćeno već 250.000 KM", naglasio je Nenadić.

Dodao je da su to tužbe za naknadu nematerijalne štete zbog povrede prava na pravično suđenje i suđenje u propisanim i dozvoljenim rokovima.

Pojašnjavajući problem Nenadić je kazao da Kanton Sarajevo na godišnjem nivou za potrebe pravosuđa izdvaja oko 33,5 miliona KM koji se usmjeravaju na rad 530 ljudi u Općinskom sudu, 130 Kantonalnom sudu i 130 u Tužilaštvu KS-a.

U Općinskom sudu u Sarajevu, naglasio je Nenadić, glavni problem je ogroman broj predmeta iz oblasti komunalne privrede, jer je propisima na nivou FBiH utvrđeno da se potraživanja po osnovu neplaćanja usluga komunalne privrede naplaćuju putem sudskih tužbi.

"To rezultira brojem većim od 900.000 tužbi po čijem se osnovu potražuje oko 200 miliona KM", naglasio je.

Kada bi se taj problem riješio, dodao je Nenadić, rasteretio bi se veliki broj sudija koji bi mogli biti raspoređeni na druge referate, čime bi se znatno doprinijelo unaprjeđenju rada Općinskog suda u Sarajevu.

Govoreći o Kantonalnom sudu u Sarajevu, Nenadić je kazao da je njegova važnost u drugostepenim predmetima koji se u prvom stepenu rješavaju na Općinskom sudu.

"Najveći problem na Kantonalnom sudu je u rješavanju starih predmeta, tako da se sada rješavaju predmeti iz 2014. godine", kazao je.

Nenadić je istakao da zbog kašnjenja ili nekog drugog problema broj tužbi za nematerijalnu štetu upućenih Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu u porastu.

"Broj tužbi raste i troškovi po tom osnovu rastu i u Kantonu Sarajevo, što rezultira velikim i štetnim i političkim i finansiskim efektima u BiH. Političkim, jer BiH postaje zemlja čiji građani svoja prava traže pred Evropskim sudom, jer im domaći sudovi ne pružaju efikasnu pravnu zaštitu. Ovdje je birokratija nadmašila samu sebe", istakao je.

Naglasio je da je to ozbiljna situacija te da mehanizme za rješenje problema treba tražiti u dogovoru sa VSTV-om, federalnim i kantonalnim ministarstvom pravde.

Kao najveći nedostatak u ukupnom procesu funkcioniranja pravosuđa u BiH Nenadić ističe slabu komunikaciju u vertikalnoj strukturi vlasti u BiH.

"Tokom dvije godine imali sam četiri tematska sastanka na nivou FBiH i jedan sastanak sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem, a ta diskomunikacija predstavlja ogroman problem", naglasio je.

Na ovaj način se, dodao je, trpe posljedice neefikasnosti pravosuđa u BiH. Smatra da rješenje trebaju tražiti u BiH, odnosno da se iznađu modaliteti kako bi pravosuđe bilo efikasnije i kako ne bi ohrabrivali nezadovoljne građane da zaštitu svojih prava traže kroz naknadu nematerijalne štete pred sudom u Strazburu.

Prema njegovim saznanjima, problem tužbi je pored Sarajeva, najizraženiji u Zenici, Tuzli, Mostaru i Bihaću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije