Nema više nadoknade za neradne dane u školama

Radiosarajevo.ba
Nema više nadoknade za neradne dane u školama

Prosvjetni radnici i učenici u Republici Srpskoj neće više morati da nadoknađuju praznične dane i radne nenastavne dane, kao i časove u slučajevima vanrednih situacija.

Kako je Nzavisnim potvrđeno u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, novim Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju propisano je da je škola dužna da realizuje predviđeni fond nastavnih časova u obimu ne manjem od 95 odsto, čime je omogućeno školama da ne nadoknađuju praznične dane i radne nenastavne dane, kao i časove u slučajevima vanrednih situacija.

"Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju propisano je da nastava u školskoj godini traje 36 nastavnih sedmica ili 180 nastavnih dana, osim u završnom razredu, gdje nastava traje 34 nastavne sedmice, odnosno 170 nastavnih dana", naveli su iz ovog ministarstva.

Dodaju da nenastavne aktivnosti predstavljaju veoma svrsishodne dane, važan segment vaspitno-obrazovnog rada.

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS, kazao je kako je čitava priča potekla od Sndikata. Dodaje da su tražili malo bolju varijantu, ali da je i ovo korak naprijed.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije