Nele Karajlić: Serija o Aliji Izetbegoviću želi baciti posebno svjetlo na historiju

Radiosarajevo.ba
Nele Karajlić: Serija o Aliji Izetbegoviću želi baciti posebno svjetlo na historiju
Početak snimanja turske serije o bivšem predsjedniku Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću izazvao je burne polemike u našoj zemlji ali i susjednoj Srbiji.

Političari iz RS-a izrazili su negodovanje serijom, ali i snimanjem prvih kadrova u prostoru silosa u Tarčinu koji je bio zatvor tokom ratnih dešavanja u BiH.

Milorad Dodik, predsjednik manjeg bh. entiteta, poručio je da, kao odgovor na seriju o Aliji Izetbegoviću, RTRS treba snimiti igrani film o Radovanu Karadžiću, za šta je spremnost iskazao i direktor ove kuće Draško Milinović.

Nove kritike dolaze iz Srbije, a upućene su na račun režisera serije Ahmeda Imamovića. Srbijanski režiser i filmski kritičar Dimitrije Vojnov (poznat po glavnoj ulozi u filmu Tito i ja) izjavio je da je Imamović u svom jedinom filmu Go West Srbe predstavio kao naciste.

"Činjenica je da se niko poznatijih bh. režisera, poput Danisa Tanovića ili Јasmile Žbanić, nije uhvatio te teme, već to radi Imamović koji nije u njihovom rangu. Njegov film Go West je čisti rasistički prikaz Srba", rekao je režiser i filmski kritičar Dimitrije Vojnov.

Oglasio se i bivši Sarajlija Nele Karajlić. Za Imamovićevu najavu da će Aliju tretirati, ne kao političara, već kao oca, roditelja i suparnika u šahovskoj partiji, Karajlić kaže da je to "isto kao govoriti o slastičarnici a ne o kolačima", navodeći da je u BiH sve propaganda.

"Da pravite film o zaštiti životne sredine, on u BiH postaje propaganda. Ono što je jasno jeste da se, kroz priču o Aliji Izetbegoviću, vjerovatno želi baciti posebno svjetlo na historiju te nesrećne zemlje koje će sigurno navijati za onu stranu koja se ne poklapa s mojim mišljenjem", rekao je Karajlić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije