"Neću u Tužilaštvu BiH govoriti o referendumu dok ne dobijem poziv na ćirilici"

Srna
"Neću u Tužilaštvu BiH govoriti o referendumu dok ne dobijem poziv na ćirilici"
Foto: Press RS / Darko Banjac
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine još uvijek vodi istragu u vezi s održavanjem referenduma u Republici Srpskoj, te se tim povodom danas oglasio i Darko Banjac, poslanik u NSRS-u, koji uporno traži da mu se poziv dostavi na srpskom jeziku.

Budući da je pozvan na davanje izjave u vezi s referendumom u RS-u, Banjac je već drugi put izjavio kako želi da Tužilaštvo BiH ispoštuje njegovo ustavno pravo, te da će se samo na taj način odazvati.

"I prošli put sam dao izjavu da tražim od Tužilaštva BiH da mi dostavi poziv na srpskom jeziku i na ćirilici, jer prema Ustavu BiH, postoji srpski jezik. Ja sam Srbin, pravoslavac, govorim na srpskom jeziku i tražim da mi se dostavi poziv na srpskom jeziku i samo na taj način ću se odazvati Tužilaštvu BiH", izjavio je Banjac novinarima u Kozarskoj Dubici.

Banjac je dodao i to da je biran da štiti Republiku Srpsku i svoj narod, a novinarima je pokazao poziv Tužilaštva BiH, pisan na latinici i jeziku drugog naroda, u kojem su navedene riječi "kaznenoga", "kazneno", "u svezi" i druge.

"Ovo možda jeste sitnica, ali neću dozvoliti da Sarajevo ili neko u Sarajevu vrijeđa mena kao Srbina", dodao je Banjac.

On smatra da je Tužilaštvo BiH u političkom sporu i političkoj istrazi koju vodi za krivično djelo koje ne postoji i za koje tereti predsjednika Republike, koji ne može biti odgovoran za tu vrstu krivičnog djela. Dodao je i da je očigledno da je Ustavni sud više politički nego pravni organ i naglasio da Ustavni sud ne može da donese odluku i kaže da je rezultati referenduma nisu važeći.

"To pokazuje da se više ne zna da li je on politički ili izvršni organ ili zakonodavni organ. Jedno znamo da nije - sud koji tumači Ustav BiH", zaključio je Banjac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije