Ne diskriminisati bošnjačke i hrvatske žrtve ratne torture u RS-u

Fena
Ne diskriminisati bošnjačke i hrvatske žrtve ratne torture u RS-u
Potpredsjednik NSRS-a Senad Bratić (SDA) ukazao je danas da Nacrt zakona o zaštiti žrtava ratne torture treba da jednako tretira sve građane oba bh. entiteta i Brčko Distrikta bez obzira na nacionalnu i bilo koju drugu pripadnost.

Tokom rasprave u Narodnoj skupštini RS-a, kazao je da zakon ne smije biti diskriminatorski te da se u pripremi konačne verzije ovog zakona moraju preformulisati određeni članovi, čime će biti izjednačene sve žrtve torture, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

I poslanik Koalicije “Domovina” Nedim Čivić je rekao da treba izmijeniti članove koji govore o odrednici kada osobe mogu podnijeti zahtjev za priznavanje statusa žrtve ratne torture, imajući u vidu kada će zakon stupiti na snagu.

Sporan im se sadašnji član koji govori da je uvjet za ostvarivanje prava da prije podnošenja zahtjeva za priznavanje statusa žrtve ratne torture, žrtve imaju prebivalište od najmanje tri godine na prostoru tog bh. entiteta.

"Tražimo i da se ukloni odrednica koja govori da 'ovo pravo ne mogu dobiti pripadnici neprijateljskih vojski i paravojnih formacija'. Tražimo da predlagač zakona dostavi listu ko su po njima pripadnici neprijateljskih vojnih snaga. Bolje da su naveli da Bošnjaci i Hrvati nemaju pravo po ovom zakonu, s obzirom da se pretpostavlja na koga se misli, a što je diskriminirajuće", rekao je Čivić.

Upozorio je da će, ukoliko se zakon ne izmijeni, učiniti sve da ga ospore kroz nadležne institucije.

"Ukoliko ne dođe do ovih izmjena, zakon će biti diskriminirajući i isključit će mnoge žrtve Bošnjake i Hrvate", ukazao je on.

Šef Kluba koalicije “Domovina” Admir Čavka je rekao novinarima da se radi o osobama koje su prošle teške periode u ratu i mora im se pomoći, a ne diskriminirati.

Kazao je da ne želi ni da se manipuliše žrtvama ratne torture.

U parlamentu RS-a u toku je skupštinska rasprava o ovom zakonu, kojem su podršku dali svi srpski poslanici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije