NB: Radnici koji rade za praznik trebaju biti posebno plaćeni

Radiosarajevo.ba
NB: Radnici koji rade za praznik trebaju biti posebno plaćeni
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Nezavisni blok

Iz Nezavisnog bloka, u povodu predstojećeg Dana državnosti Bosne i Hercegovine, podsjetili su na obavezu poštivanja radnog zakonodavstva i na obavezu poštivanja digniteta radnika što u osnovi predstavlja i poštivanje državnosti jedine nam domovine Bosne i Hercegovine.

Ističu da je, u okviru svog parlamentarnog djelovanja na Federalnom nivou, Nezavisni blok inicirao rješavanje tog pitanja, osiguravanje prava radnika na slobodne dane u vrijeme praznika i neradnih dana, te zatražio od nadležnih institucija da dostave informacije o svim poslodavcima koji su tražili od radnika da rade prošlog 1. maja - Međunarodnog dana rada, kao i u dane vjerskih praznika.

Također, zatražili su da radnici koji su radili za vrijeme praznika budu posebno plaćeni, odnosno da se taj rad karakteriše kao prekovremeni rad.

Ponovo su pozvali sve radnike kojima je najavljeno kršenje Zakona o radu, odnosno onima koji će morati raditi za predstojeći Dan državnosti Bosne i Hercegovine, da prijave nesavjesne poslodavce, a od inspekcija očekuju savjestan rad i zaštitu prava radnika.

Podsjećaju da rad u vrijeme praznika predstavlja nekoliko povreda zakonodavstva koji nose krivičnu odgovornost poslodavca i odgovorne osobe, a u nekim situacijama i odgovornost radnika.

Osim utaje poreza i lažnog prikazivanja stanja, rada na crno i slično, u vrijeme praznika pristuno je neevidentiranje prometa i neizdavanje fiskalnih računa za što su predviđene novčane kazne od 2.500 KM do 20.000 KM za pravnu osobu, od 1.000 KM do 3.000 KM za odgovornu osobu u pravnoj osobi, te od 3.000 do 10.000 KM za poduzetnike.

"Kršenja radnog zakonodavstva u vrijeme praznika predstavljaju i obrise organiziranog kriminala za što su predviđene posebne istražne radnje i kaznene mjere i zato još jednom pozivamo i poslodavce i radnike da poštuju zakone, a inspekcije da evidentiraju svako kršenje, kako bismo ovoj lošoj praksi i zloupotrebi konačno stali ukraj", saopćeno je iz Nezavisnog bloka.

Nezavisni blok: Najniža plata mora iznositi minimalno 1.000 KM

Nezavisni blok smatra da podrška smanjenju doprinosa za poslodavce mora obavezno biti povezana sa osiguravanjem veće minimalne plate za radnike i ona mora biti najmanje 1.000 KM u ovom momentu, saopćeno je iz ove stranke. Dodaje se da će to biti pristup zastupnika Nezavisnog bloka na sjednici Parlamenta FBiH na kojoj se budu razmatrali ovi zakonski prijedlozi i rješenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije