Nastavljeno suđenje optuženima za organizirani kriminal u slučaju Holiday Inn

Fena
Nastavljeno suđenje optuženima za organizirani kriminal u slučaju Holiday Inn
Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Suđenje Alenu Čengiću, Adnanu Hadžibajriću, Mehmedu Puškiću i Adisu Skorupanu, optuženima za organizirani kriminal u 'slučaju Holiday Inn' nastavljeno je danas u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) direktnim i unakrsnim ispitivanjem desetoro svjedoka optužbe.

Iskazi svjedoka odnosili su se na okolnosti iznajmljivanja otvorenog parking prostora ispred hotela" Holiday" i način plaćanja zakupnine, kao i ugovore koji su bili pravni osnov za korištenje parkinga, a sve u vezi s tačkom 1. optužnice koja se odnosi na poreznu utaju.

O tim okolnostima i drugim detaljima iz ugovornog odnosa, svjedočili su - Zlatan Adžović, Amel Zec, Nijaz Škulj, Elvedina Kadrić, Arijana Gajević, Almina Kapetanović, Samir Džemidžić, Ines Katić-Vrdoljak, Nataša Mitrović i Mirsad Nuhić, uposlenici institucija, firmi i međunarodnih organizacija čije sjedište gravitira lokalitetu na kojem se nalazi spomenuti parking.

Zastupnici optužbe svjedocima su predočili ugovore i priznanice u vezi s izmirenjem  mjesečnih zakupnina, a radi utvrđivanja vjerodostojnosti njihovih potpisa, koji su potom kao dokazi uloženi u sudski spis.

Svjedoci su potvrdili da su potpisali ugovore o zakupnini parkinga s tadašnjim Privrednim društvom „Holiday Resort“ d.o.o. (Poslovna jedinica Holiday) u visini od 30, 40, 50 ili 60 KM mjesečno, a u ovisnosti od perioda korištenja od 2013. godine, pa nadalje. Naveli su, također, da su ti ugovori obnovljeni nakon što je za hotel "Holiday" određen stečajni upravnik.

Prema njihovom kazivanju, uplate/iznosi u svrhu zakupnina uplaćivani su uglavnom u gotovini u kancelariji/blagajni u prostorijama hotela za što su dobijali nota-račun, a u određenom broju slučajeva i fiskalni. U manjem broju slučajeva te obaveze su izmirivane putem transakcijskog računa.    

Odbrana je u unakrsnom ispitivanju insistirala na predmetu i detaljima sklopljenih ugovora, navodeći da u jednoj ugovornoj odredbi stoji da je u cijenu usluge ukalkuliran PDV, na što je većina svjedoka dala neodređeni odgovor, obrazlažući to činjenicom da se nisu detaljno upoznali o sadržaju ugovora. Naveli su i da niko od optuženih nije prisustvovao potpisivanju tih ugovora.

Nakon okončanja svjedočenja, prvooptuženi Alen Čengić izrazio je nezadovoljstvo dinamikom vođenja postupka, sugerirajući da bi ga trebalo ubrzati, budući da je dosada saslušano  trideset od  130 predloženih svjedoka.

Naveo je da se na okolnosti iznajmljivanja spomenutog parking prostora treba ispitati čak 45 svjedoka, ustvrdivši da bi ovom dinamikom proces mogao potrajati još dvije godine.    

U nastavku ročišta konstatirano je da bi se odbrana i Tužilaštvo trebali usuglasiti u vezi s nespornim činjenicama koje se tiču iznajmljivanja parkinga, kako bi u nastavku dokaznog postupka fokus bio na svjedocima čiji se iskazi odnose na ostale inkriminacije iz domena organiziranog kriminala.

Optužnica aktere slučaja 'Holiday Inn' tereti za organizirani kriminal u periodu od juna 2014. do juna 2015. godine, a u vezi s krivičnim djelima porezna utaja, ugrožavanje sigurnosti, teška krađa, oštećenje tuđe stvari i organiziranje otpora.

Istovremeno, optužnicom Tužilaštva KS-a od 3. aprila 2016. godine, prvooptuženi Čengić se zajedno sa Senaidom Didikom i Kemalom Elkezom tereti za  navođenje na prostituciju. U vezi s tim krivičnim djelom Didik i Elkez su, u međuvremenu, potpisali sporazum s Tužilaštvom. 

S obzirom na to da će članovi Sudskog vijeća u ovom predmetu koristiti godišnji odmor, naredno ročište zakazano je za 10. august.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije