Nastavljena sjednica VSTV-a u Sarajevu: O čemu se trenutno raspravlja

E. H.
Nastavljena sjednica VSTV-a u Sarajevu: O čemu se trenutno raspravlja
Foto: Dženan Kriještorac / Sjednica VSTV-a

U Sarajevu je počeo drugi dan sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV).

Na početku današnje sjednice rečeno je da je potrebno formirati komisiju za obavljanje razgovora sa kandidatima za Ustavni sud FBiH.

Pojašnjeno je da je konkurs raspisan u februaru za troje sudija i na njega se prijavilo 29 kandidata. Kako je saopćeno na sjednici među kandidatima je i članica Vijeća Monika Mijić i o tome se trenutno vodi rasprava.

Mijić se obratila vijeću i rekla da smatra da u njenom slučaju nema sukoba interesa, posebno uzevši u obzir činjenicu da je već bila kandidat za Ustavni sud FBiH, te da je već ocijenjena kao podoban kandidat.

Goran Nezirović, član VSTV-a kaže da postoji sukob interesa, a Slavo Lakić smatra da nije sporno da se donese odluka o formiranju komisije, te da o ovom pitanju treba donijeti odluku na narednoj sjednici.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija predložio je da za sljedeću sedmicu treba pripremiti transkripte i zapisnike sa prethodnih sjednica i da se Vijeće izjasni po tom pitanju. Vijeće će na sljedećoj sjednici izjasniti o tome da li u slučaju Monike Mijić ima sukob interesa.

Komisiju za obavljanje intervjua sa kandidatima činit će: Selim Karamehić, Violanda Šubarić, Slavo Lakić, Milijana Buha, Ružica Jukić i predsjednik Ustavnog suda FBiH ili osoba koju oni ovlaste.

U nastavku sjednice će kandidati za glavnog tužioca Tužilaštva TK prezentirati svoje programe rada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije