Nastavljena ekshumacija na Korićanskim stijenama

AA
Nastavljena ekshumacija na Korićanskim stijenama
AA / Korićanske stijene/Ilustracija
Na širem lokalitetu Korićanske stijene, na planini Vlašić pronađeno je 18 posmrtnih ostataka, potvrdila je Lejla Čengić, glasnogovornice Instituta za nestale osobe BiH. 

Prije nekoliko dana počela je ekshumacija na ovom lokalitetu gdje se traga za 98 žrtava prijedorskih civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti ubijenih 1992. godine na tom području.

"Ekshumacija na lokalitetu Korićanske stijene nastavljena je i danas. Tokom jučerašnjeg dana ekshumirano je 18 posmrtnih ostataka. Riječ je o jednom kompletnom tijelu, ostala tijela su, nažalost, nekompletna", istakla je Čengić za AA. 

Ekshumacija će biti nastavljena i u narednim danima. Pretraživanje terena će se vršiti isključivo ručno zbog nepristupačnog terena. Ekipe su na terenu i pretražuju ovu lokaciju. 

"Na ovom lokalitetu tragamo još uvijek za 98 žrtava prijedorskih civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti ubijenih 1992. godine na tom području. Nakon što je uklonjen prvi sloj zemlje otkriven je veći broj posmrtnih ostataka koji su ekshumirani. U ovom slučaju nije riječ o 18 identiteta. Riječ je o jednom komepletnom tijelu i ostacima tijela", pojasnila je Čengić.

Najmanje 200 Bošnjaka strijeljano je na Korićanskim stijenama 21. augusta 1992. godine, a na mjestu pogubljenja do sada je ekshumirano oko 118 skeletnih ostataka.

Za zločin na Korićanskim stijenama kazne je dobilo 11 osuđenih, u trajanju od ukupno 200 godina. Još uvijek se traga za 80 posto skeletnih ostataka jer su tijela ubijenih logoraša prebačena i zakopana na drugim lokalitetima.

Za zločine pred MKSJ i Sudom BiH osuđeni su Darko Mrđa na 17, Damir Ivanković na 14, Gordan Đurić na osam, Ljubiša Četić na 13, Zoran Babić na 22, Milorad Škrbić na 21, Dušan Janković na 21, Željko Stojnić na 15, Saša Zečević na 23, Marinko Lepoja na 23 i Radoslav Knežević na 23 godine zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije