Nastavak hrvatske agresivne politike: Miro Kovač zagovara podjelu BiH na tri dijela

Radiosarajevo.ba
Nastavak hrvatske agresivne politike: Miro Kovač zagovara podjelu BiH na tri dijela

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora i bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske Miro Kovač u izjavi za RTV takozvane Herceg Bosne jasno je poručio da se zalaže za podjelu Bosne i Hercegovine na tri dijela.

"Hrvati bi u Bosni i Hercegovini s preustrojem države u tri regije, po uzoru na Belgiju, mogli ostvariti svoju jednakopravnost s Bošnjacima i Srbima", kaže Miro Kovač.

Dodaje da bi naša država mogla biti uređena na način kako je to uređena Belgija koja ima tri jezične zajednice i tri regije.

"Tu su Flamanci, Valonci, Flandrija, Njemačka govorna zajednica itd. Tako se to može napraviti u BiH kako bi Hrvati bili u potpunosti ravnopravni s druga dva ustavotvorna naroda Bošnjacima i Srbima“, rekao je Kovač.

Tema takozvanog "trećeg entiteta" ponovo se po ko zna koji put otvorila kako bi uzburkala javnost u BiH.

Kovač je jasno najavio novo miješanje Hrvatske u unutrašnje odnose BiH poručivši kako će službeni Zagreb biti još angažiraniji oko Bosne i Hercegovine, na što ga pozivaju i odredbe Daytonskog mirovnog sporazuma.

"Njemačka jezična zajednica ima svoj parlament i svoju vladu. Hrvati mogu imati i svoju izbornu jedinicu i biti ravnopravni s druga dva naroda“, izjavioje Kovač.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije