Naslovnice srbijanskih medija pred presudu Karadžiću

Radiosarajevo.ba
Naslovnice srbijanskih medija pred presudu Karadžiću

Srbijanski mediji, kao i cijeli region, danas su u isčekivanju pravosnažne presude Radovanu Karadžiću, lideru bosanskih Srba, koji je u prvostepenoj presudi u Haagu osuđen na 40 godina zatvora za genocid u Srebrenici, opsadu Sarajeva, kršenje običaja ratovanja i ženevske konvencije te uzimanje UN-ovih posmatrača za taoce.

Naslovnice srbijanskih medija su danas, za razliku od prvostepene presude, mirni. Jedino je na naslovnici Telegrafa objavljena vijest sa naslovom „Danas je presuda prvom presjedniku Republike Srpske“, dok drugi srbijanski mediji o ovoj temi ipak još uvijek ne pišu.

Naslovnica Telegrafa - undefined

Foto: Printscreen: Naslovnica Telegrafa

Jedino srbijanski Kurir još uvijek do objavljivanja ovog članka nije objavio vijest o današnjoj presudi koja će biti izrečena u Haškom sudu.

Podsjećamo, slučaj Radovana Karadžića jedan je od najtežih i najobimnijih slučajeva pred Haškim sudom.

Njega optužnica koja je potvrđena u julu 1995. godine tereti za: genocid u Srebrenici i šest drugih gradova na području RS, opsadu grada Sarajeva, nečovječno postupanje prema civilnim zatvorenicima, kršenje Ženevske konvencije o običajima ratovanja, uzimanje UN-ovih posmatrača za taoce.

Suđenje je trajalo sedam godina, a tokom njega ispitano je preko 500 svjedoka i više stotina vještaka.ž

Sve o presudi Radovanu Karadžiću čitajte na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije