Moguće i ukidanje oslobađajuće presude: Čeka se drugostepena odluka Oriću

Radiosarajevo.ba
Moguće i ukidanje oslobađajuće presude: Čeka se drugostepena odluka Oriću
Foto: Arhiv / Naser Orić
Pojedini mediji iz entiteta Republika Srpska (RS) objavili su informaciju da će Apelaciono odjeljenje Suda Bosne i Hercegovine ukinuti prvostepenu oslobađajuću presudu ratnom komandantu Srebrenice Naseru Oriću.

Mediji su naveli da su tokom prvostepenog suđenja utvrđene bitne povrede odredbi krivičnog postupka, te da će žalba Tužilaštva BiH biti prihvaćena.

Dodali su kako će suđenje Oriću biti ponovljeno. S ovom konstatacijom se slaže direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba, koji je izjavio da bi ukidanje oslobađajuće presude bila jedina razumljiva odluka.

"Prvostepena presuda prema kojoj je Orić oslobođen je katastrofalna", rekao je Kojić i dodao da se i pored svega, u narednom periodu treba utvrditi ko je i na kakav način utjecao na postupak protiv Orića i svjedoke tužilaštva da promijene svoje iskaze.

S druge strane, iz Suda BiH su za Radiosarajevo.ba kazali da sud nije objavio informaciju u vezi s drugostepenim postupkom u predmetu Naser Orić i dr.

"Drugostepena odluka je u izradi. Nakon što odluka bude donesena najprije će biti  dostavljena  strankama u postupku, a javnost će biti blagovremeno obaviještena", kratko su kazali iz Suda BiH.

I Orićeva advokatica nam je kazala kako nije upoznata s informacijom da će suđenje njenom klijentu biti ponovljeno, a ni sam Orić ne zna ništa o ovome.

Kojić, pak, tvrdi da je neophodno utvrditi zašto su svjedoci dali lažne iskaze, jer je jedna od izjava, prema njegovim riječima, bila lažna. Ranije su se pojavile informacije da bi pripadnici Ministarstva za unutrašnje poslove Republike Srbije uhapsili Orića ukoliko bi prešao na teritorij Republike Srbije.

Podsjetili su kako je protiv Orića i dalje na snazi potjernica Višeg suda u Beogradu koju je "zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva na teritoriji Bosne i Hercegovine", policija raspisala 11. jula 2011. godine.

Nadalje, prema ocjeni Kojića, sudsko vijeće Suda BiH koje je oslobodilo Orića u prvostepenom postupku, imalo je i pored promjene iskaza pojedinih svjedoka, dovoljno dokaza da osude Orića za počinjena ubistva i izreknu mu odgovarajuću sankciju u skladu sa zakonom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije