Naša stranka: Verbalnim i seksualnim zlostavljačima nema mjesta u politici

Radiosarajevo.ba
Naša stranka: Verbalnim i seksualnim zlostavljačima nema mjesta u politici
FOTO: Radiosarajevo.ba / Press Naše stranke

Podnijeli smo inicijative širom Bosne i Hercegovine koje zabranjuju i sankcionišu seksualno uznemiravanje u zakonodavnim tijelima kako bi poslali poruku svim ženama da takvo ponašanje na radnom mjestu nećemo tolerisati", saopćeno je danas iz Naše stranke nakon predstavljanja inicijative za izmjenu etičkih kodeksa zakonodanvnih tijela ima za cilj eksplicitnu zabranu seksualnog uznemiravanja. 

Inicijativa je, kažu, do sada usvojena u Starom Gradu, Gradu Sarajevu i Novom Sarajevu.

"Odbijena je jedino u Goraždu, što je indikativno jer upravo u ovom zakonodavnom tijelu naša zastupnica trpi najneprimjerenije verbalne napade od strane načelnika”. kazala je potpredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić predstavljajući rezultate  na polju suzbijanja seksualne diskriminacije u bh. politici na današnjoj konferenciji za medije.

Nositeljica ove inicijative u Starom Gradu Jasmina Mršo pojasnila je da kao rezultat ove inicijative :

“Seksualno uznemiravanje sada spada u najteže povrede Etičkog kodeksa našeg Općinskog vijeća. To znači javnu osudu za onog ko počini taj prekršaj, mogućnost plaćanja najveće novčane kazne, a u zavisnosti od slučaja Općina je dužna prijaviti seksualno uznemiravanje nadležnima na daljnje postupanje prema počiniocu.”

Aldijana Smailhodžić govorila je o ličnom iskustvu. Gradonačelnik Goražda Mehmed Ramović, ističe ona, u više je navrata verbalno ispoljio ličnu netrpeljivost prema njoj.

“Prvi put prijetio mi je premještanjem u najudaljeniju ambulantu u Goraždu, pošto sam medicinska radnica, te konstantno sa govornice prijeti da je moj sef. Na sam dan podnošenja ove inicijative izjavio je da se vratim u Višegrad, odakle sam u ratu izbjegla. Nema sumnje da se osjeća slobodnijim vrijeđati me jer sam žena. Podnošenje ove inicijative zato je kod mene bilo koliko i politički toliko i lični čin da se pokušam zaštititi od uznemiravanja. Nažalost, naša inicijativa je oborena, a protiv nje se javno izjasnio gradonačelnik", kazala je.

Na kraju su učesnice konferencije pozvale javnost da svako na svoj način, demokratski, vrši pritisak da se sankcioniše seksualno uznemiravanje na svakom radnom mjestu, kako u javnom tako i privatnom sektoru, te da zajedno omogućimo svima dostojanstven boravak na radnom mjestu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije