Naša stranka: U Srebrenici se desio genocid nad Bošnjacima

Radiosarajevo.ba
Naša stranka: U Srebrenici se desio genocid nad Bošnjacima
Foto: Arhiv / Naša stranka
Naša stranka izdala je saopćenje u povodu osluke Vlade RS-a da formira "komisiju" u cilju "utvrđivanja istine" o zločinima počinjenim u Srebrenici.

"Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju presudili su da se u Srebrenici desio genocid nad Bošnjacima. Nema druge istine. Cilj 'komisije' je relativizacija genocida. Srpskoj politici bilo bi bolje da se društvo i u Srbiji i u RS-u suoči sa zločinima koji su rađeni i u ime srpskog naroda.

Konstantno nepristajanje na suočavanje s istinom pokazuje da je sadašnja politička nomenklatura u RS-u i u Srbiji sljedbenica one politike odgovorne za genocid čiji su reprezentanti bili Slobodan Milošević i Radovan Karadžić. To narušava međuetničke odnose u BiH i dugoročno onemogućava povjerenje i pomirenje.

Oni nad kojima je počinjen genocid, Bošnjaci, zahvaljujući ovakvim potezima ne mogu da ne misle o mogućnosti ponavljanja genocida. Iznevjereno je njihovo očekivanje od međunarodne zajednice da je uloga presude o genocidu, između ostalog, i prevencija novih takvih zločina.

Stoga smatramo da je reakcija međunarodne zajednice u pravcu gašenja sporne institucije neophodna. Međunarodni sud je taj koji je istinu potvrdio, a međunarodna zajednica je ta koja treba da je štiti od počinitelja genocida i zaštitnika njihovih nedjela kakvi su danas Milorad Dodik i Aleksandar Vučić", stoji u saopćenju Naše stranke.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije