Naša stranka: Paradiplomatske aktivnosti Milorada Dodika sa Orbanom

Radiosarajevo.ba
Naša stranka: Paradiplomatske aktivnosti Milorada Dodika sa Orbanom
Foto: Twitter / Dodik se sastao sa Orbanom

Naša stranka oglasila se saopćenjem za javnost u kojem osuđuje današnji susret predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom u Budimpešti.

Saopćenje za javnost Naše stranke prenosimo u cjelosti:

Naša stranka oštro osuđuje paradiplomatske aktivnosti člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika na današnjem sastanku sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

Iskazani stavovi poput onih o uspostavljanju zvaničnih odnosa i političke saradnje države Mađarske i jedne teritorijalne jedinice u BiH kakav je entitet Republika Srpska nisu prihvatljivi, baš kao ni Dodikovo postavljanje u ulogu diplomate susjedne Republike Srbije.

Isključiva fokusiranost na jačanje veza Republike Srpske kao jednog od entiteta sa suverenom državom kakva je Mađarska nije i ne može biti dio zvanične diplomatske aktivnosti naše zemlje. Takvo ponašanje člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine predstavlja ne samo bahato kršenje Dejtonskog sporazuma, nego i nepoznavanje osnovnih pravila ponašanja u međunarodnoj diplomatiji.

Neprihvatljivo je da Dodik zloupotrebljava poziciju člana Predsjedništva BiH za uspostavljanje paralelnih državničkih i diplomatskih odnosa koji odražavaju isključivo njegovu apsurdnu političku viziju i njegove želju za dobrim ličnim odnosima sa političarima ekstremnih, desničarskih opcija u Evropi. Antievropska i antiliberalna politika Viktora Orbana i njegovo autokratsko shvatanje države možda jesu model kakvom teži Milorad Dodik i kakvog je uveo u entitetu Republika Srpska, ali to nije zvanična politika BiH.

Naša stranka upozorava i predstavnike Evropske unije u BiH na poruke poslane iz jedne od članica Unije i poziva sve međunarodne partnere na saradnju u suprotstavljanju jačanju veza između radikalnih političara retrogradnih ideologija kakve predstavljaju Dodik i Orban. Takođe, pozivamo i građane Republike Srpske da uvide kako se interesi Milorada Dodika i njegovih partnera u sukobu sa njihovim stvarnim interesima i da kroz civiliziran, politički dijalog zajedno pronađemo način da našu domovinu, Bosnu i Hercegovinu, učinimo mirnom, progresivnom i složno je povedemo je ka evropskom putu i boljoj budućnostim, zaključuje se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije