BiH / Naša stranka: Neovisnost u radu VSTV-a nije neovisnost od odgovornosti

18. 07. 2019. u 15:22:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Naša stranka oštro osuđuje današnje zaključke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) kojima je ova institucija praktično odbila saradnju sa Parlamentom BiH u cilju stabiliziranja stanja u pravosuđu i vraćanja povjerenja građana BiH u pravosudne institucije.

„Žalosno je što u svojim zaključcima VSTV naglasak stavilo na izbjegavanje odgovornosti svojih članova i odbijanje saradnje sa Parlamentom BiH, dok se u isto vrijeme u njima ne može pronaći nikakav konkretan trag iskrene spremnosti za prevazilaženje negativne situacije u pravosudnom sistemu“, pojasnili su.

Dodaju da u zaključcima koji imaju za cilj održavanje postojećeg stanja u pravosuđu se VSTV neopravdano poziva na princip trodiobe vlasti koji nije ustanovljen da bi bilo koju od grana vlasti učinio nedodirljivom.

„Upravo je VSTV institucija koja trodiobu vlasti shvata na pogrešan način i zloupotrebljava je kao štit od odgovornosti prema građanima koje u zakonodavnom smislu predstavlja Parlament BiH“, naglasili su.

Zbog toga zastupnici Naše stranke u Parlamentu BiH još jednom izražavaju svoju podršku zaključcima sa druge hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH i traže od VSTV-a njihovo poštivanje i maksimalnu saradnju sa Parlamentom i njegovim tijelima.

„Neovisnost u radu nikako ne smije biti shvaćena kao neovisnost od odgovornosti i to važi za sve grane vlasti, sve javne institucije i sve nosioce javnih funkcija u BiH lično“, zaključeno je.

 

NEMA KOMENTARA