Naša stranka: Poslovanje Centra za sport je sumnjivo i s velikim gubicima

Radiosarajevo.ba
Naša stranka: Poslovanje Centra za sport je sumnjivo i s velikim gubicima
Naša stranka u petak je glasala protiv usvajanja Finansijskog izvještaja JU Centar za sport i rekreaciju Sarajevo (CSR) za 2016. godinu, koji je odlukom većine vijećnika Općinskog vijeća Centar Sarajevo usvojen, a nakon što su ga prethodno usvojili i

Nejasna učinkovitost

U Izvještaju je vidljivo značajan pad prihoda – od 2012. godine za oko pola miliona KM. Također nije jasna ni učinkovitost CSR-a u njegovoj osnovnoj namjeni – radu s mladima. Kod opisa projekta Sportsko-animacijski program za djecu predškolskog uzrasta koja pohađaju vrtiće navedeno je da je programom obuhvaćeno 332 djece iz općine Centar, a da ih je obučavalo samo dvoje profesora, i na sve to je utrošeno 51.326,67 KM. Otvara se pitanje kakav učinak dvoje profesora mogu postići s tolikim brojem djece?! Također se ne navodi ni koje su vještine djeca stekla da bi se mogla procijeniti isplativost projekta, a ista manjkavost se pojavljuje i kada je riječ o drugim projektima za djecu i mlade.  

Neodgovorno poslovanje

U Izvještaju je primjetno neodgovorno poslovanje resursima Ustanove. Navodi se da je ukraden jedan automobil, zbog čega je CSR u tužbenom postupku s ASA osiguranjem jer ne može ostvariti naplatu osiguranja. U Izvještaju ne navode zašto im se odbija naplata, međutim, stoji da je s autom ukradena i dokumentacija o osiguranju. Uprava CSR-a kupuje novi automobil, a nakon kupovine desila se pljačka prostorija CSR-a u kojoj je ukraden i rezervni ključ novog automobila. Dakle, možemo pretpostaviti da će ponovo imati poteškoće s naplatom osiguranja u slučaju ponovne krađe ili oštećenja novog automobila. Uz to su znatno povećani troškovi struje, telefona, advokata i  službenih putovanja. Zapaženo je također da ne postoji prihod od marketinga, iako je stadion Asim Ferhatović Hase prekriven oglasima, a to ujedno nije jedini izvor sredstava od marketinga kojim ova Ustanova raspolaže.

Protekcija pojedinih sportskih društava

Neusklađen je cjenovnik za treninge i utakmice. Pojedini klubovi za isto vrijeme i isti prostor plaćaju daleko više nego neki drugi klubovi.

Dugovanja

Prema pregledu utuženih potraživanja dug Ustanove je 260.000 KM. Nastao je za vrijeme aktuelne uprave i po Izvještaju neće biti naplaćen. Trenutni dug, nastao samo u periodu na koji se Izvještaj odnosi je 180.000 KM. Pritom je i sama Ustanova dužna Intesa Sanpaolo banci po osnovu kredita oko 116.000 KM.

Ovo je samo dio problematičnih navoda iz Izvještaja koji nikako nije smio doći pred vijećnike kao pozitivno ocijenjen niti na kraju od strane vijećnika Centra usvojen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije