Narodna kuhinja Stari Grad podijelila 50 obroka korisnicima dijabetičarima

O.K.
Narodna kuhinja Stari Grad podijelila 50 obroka korisnicima dijabetičarima
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Podjela paketa ispred Narodne kuhinje Stari Grad

Dugi red ujutro pred Narodnom kuhinjom i miris hrane koji se iz nje širi, nije ništa novo u ovom dijelu grada, kaže nam tetka Zilha, žena koja već 26 godina kuha obroke za najugroženije Sarajlije. Danas, u saradnji sa turskom organizacijom crvenog polumjeseca korisnicima Narodne kuhinje koji boluju od dijabetesa podijeljeno je 50 obroka.

„Ovo je samo nastavak projekta koji radimo zajedno sa našim prijateljima iz Turske. Ova akcija traje već mjesec dana i vrijednost jednog paketa je oko 50 maraka, a ovaj dio projekta košta oko šest hiljada maraka“, kazala je tetka Zilha.

Ona je, zajedno sa turskim ambasadorom u BiH Haldunom Kocom podijelila pakete korisnicima koji boluju od dijabetesa. Tetka Zilha je iskoristila priliku da se zahvali turskom ambasadoru na pomoći koju pruža ambasada u BiH i što su joj omogućili da ode u Istanbul, gdje je primila nagradu za dobročinstvo.

Brojni korisnici kazali su nam kako je pomoć koju su danas dobili značajna za njihovu ishranu, i da je dobro što su paketi pripremani po preporuci doktora.

Ambasador Turske u BiH Haldun Koc kazao je kako se pomoć Turske narodnoj kuhinji nastavlja, kroz razne projekte pomoći.

„Predstoji nam i sveti mjesec Ramazan u kojem ćemo također pomoći korisnicima ove kuhinje. Turska na BiH gleda kao prijateljsku zemlju i njena pomoć je uvijek prisutna. Bili smo tu nakon poplava 2014. godine i nastavljamo pomoć narodima u Bosni i Hercegovini“, kazao je Koc.

Generalni zamjenik generalnog direktora Crvenog polumjeseca Turske Alper Kucuk kazao je kako ova organizacija i dalje planira da pomaže ovu organizaciju, i da će za razne projekte pomoći izdvojiti preko 100 hiljada maraka.

„Naš cilj je da pomognemo onima kojima je to najpotrebnije. Crveni polumjesec u BiH ne pomaže samo siromašnima, prisutni smo i u pomoći migratnima koji se nalaze na prostoru Bosne i Hercegovine, u kampovima Ušivak i u Bihaću“, izjavio je Kucuk.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije