Genjac, Konaković i Šepić predali prijave CIK-u, tokom dana će i SBB

Radiosarajevo.ba
Genjac, Konaković i Šepić predali prijave CIK-u, tokom dana će i SBB
Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković predao je prijavu ove političke partije za učešće na Općim izborima 2018. godine.

Naime, Konaković je Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIK BiH) predao prijavu za oktobarske izbore, te na taj način i ozvaničio učešće stranke koja je osnovana prije dva mjeseca u predstojećim demokratskim procesima u našoj zemlji.

Inače, Narod i pravda za vrlo kratko vrijeme održala je veliki broj skupova te se čini kako je osvojila povjerenje dobrog broja građana, no konačni rezultat bit će potvrđen tek nakon izbora.

Iz ove stranke najavili su još ranije da će imati kandidate za sve nivoe vlasti, pa tako i za Predsjedništvo BiH. 

Osim njega, prijave svojih stranaka za učešće na oktobarskim izborima u Centralnu izbornu komisiju, danas su predali i Halid Genjac i Senad Šepić, u ime Stranke demokratske akcije (SDA) i Nezavisnog bloka. 

Osim njjh, u CIK su stili predstavnici Naše stranke i predali prijavu za učešće na izborima tekuće godine. Politički subjekti danas do 16 sati mogu predati svoje prijave, a Savez za bolju budućnost Bosne i Hercegovine (SBB BiH) učinit će do u 14 sati. Prijave će predati Damir Arnaut i Edita Đapo.Zaključno s jučerašnjim danom, prijave je dostavilo 27 političkih stranaka i 16 nezavisnih kandidata.
 
Imajući u vidu činjenicu da je obrasce za prijavu preuzelo više od 120 političkih subjekata, najveći broj prijava Centralna izborna komisija BiH očekuje upravo danas, saopćeno je iz CIK-a BiH.

Još jedna zanimljivost u vezi sa strankom Narod i pravda jeste da su sa novoosnovanim Nezavisnim blokom dogovorili saradnju u vrijeme i poslije Općih izbora 2018. godine. Tačnije, oni su dogovorili zajedničko predizborno djelovanje, nastup i podršku na izborima, ali i postizbornu saradnju.

Tada su potpisali i zajedničku izjavu u kojoj su najavili da će težiti ka modernoj državi zasnovanoj na bh. tradiciji i europskim vrijednostima, te da će im prioriteti djelovanja biti nova ekonomska politika i zapošljavanje, obrazovanje kao stub razvoja društva, pravna država i borba protiv korupcije, kao i nova populacijska politika koja će omogućiti oslobađanje naših potencijala i budućim generacijama osigurati prosperitetno mjesto za život.

Podsjećamo, do sada je prijave CIK-u BiH dostavilo 27 političkih stranaka i 16 nezavisnih kandidata, a obrasce za prijavu je preuzelo više od 120 političkih subjekata. Ipak, zanimljivo je da rok za podnošenje prijava za ovjeru učešća na izborima ističe danas u 16 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije