Pakleno ljeto: Narednih dana još veće temperature

Radiosarajevo.ba
Pakleno ljeto: Narednih dana još veće temperature
Živa na termometrima u Bosni i Hercegovini i narednih će dana prelaziti 30 stepeni, a, prema najavama meteorologa, do kraja augusta temperature će se kretati i do 35 stepeni s povremenim pljuskovima.

Jučer je bilo izuzetno toplo bez padavina u većem dijelu zemlje, a najviša temperatura u 14 sati zabilježena je u Mostaru, 36 stepeni. Spas od vrućina jedni su pronašli u hladnoj Neretvi, drugi u klimatiziranim kafićima, a većina nije ni izlazila iz svojih domova. 

Jači pljuskovi   

Stepen manje u 14 sati bio je u Neumu, u Banjoj Luci i Zenici bilo je 34, u Prijedoru, Gradačcu i Bijeljini 33, a Sarajevu, Bihaću i Tuzli 31 stepen. Visoke temperature najavljene su i za narednih nekoliko dana.

Do petka će prevladavati sunčano i toplo vrijeme. Već od 11. pa do 15. ugusta bit će više naoblake, kiše i grmljavine. Novi sunčani period očekuje se od 16. augusta. Temperature zraka u jutarnjim satima kretat će se od 17 do 22 stepena u Bosni, a u Hercegovini do 26. Maksimalne dnevne dostizat će vrijednosti do 33, a u Hercegovini do 37 stepeni.

Toplo i sunčano bit će i narednih dana. Federalni zavod za javno zdravstvo savjetuje građanima da se pridržavaju preporuka. Velike vrućine i vrlo visok nivo UV zračenja mogu biti opasni ne samo za hronične bolesnike, malu djecu i druge rizične grupe nego i za zdrave ljude.

Tokom velikih vrućina preporučljivo se što više zadržavati u zatvorenim rashlađenim, klimatiziranim prostorima. Boravak u njima već kroz sat ili dva smanjuje mogućnost zdravstvenih poremećaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije