Naredne sedmice prva šansa za izmjene Izbornog zakona: Zakovani stavovi SDA i HDZ-a

A. D.
Naredne sedmice prva šansa za izmjene Izbornog zakona: Zakovani stavovi SDA i HDZ-a
Na narednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH naći će se čak dva "vruća politička krompira". Tiču se izmjena Izbornog zakona BiH.

Jedan prijedlog dolazi iz Doma naroda, gdje je i usvojen, preciznije od Kluba hrvatskih delegata. Za ovaj prijedlog, koji propisuje sveobuhvatne izmjene Izbornog zakona, od Predsjedništva BiH, preko Federalnog parlamenta do Grada Mostara, 17. januara će glasiti "biti ili ne biti". Ako bude prihvaćen ovo rješenje se može smatrati konačno usvojenim.

Na dnevnom redu i prijedlog Kluba SDA Predstavničkog doma, a podrazumijeva izmjene Zakona u dijelu izbora delegata u Dom naroda Federalnog parlamenta, te kada je riječ o izboru vijećnika u Gradu Mostaru.

parlament_bih_sjednica_februar_2017_rsa09.JPG - undefined

Šefik Džaferović (SDA), zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta BiH kaže u izjavi za Radiosarajevo.ba da je siguran da da HDZ-ov prijedlog neće dobiti podršku u Predstavničkom domu i da će na taj način završiti svoju parlamentarnu proceduru.

"Iz razloga što se tim zakonom potvrđuje pa čak i proširuje diskriminacija kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH. To rješenje je suprotno odluci Suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić-Finci“ i drugih odluka. Suprotno je najnovijim stavovima Europskog vijeća za vansjke poslove u kojem je jasno BiH poručeno da ne treba praviti nikakva rješenja koja bi nas dodatno udaljila od implementacije sudskih odluka", ističe Džaferović.

Nadalje on naglašava a ovaj prijedlog ne poštuje Ustav FBiH kada je u pitanju popuna Doma naroda FBiH, jer su, prema njegovim riječima, zanemarene dvije ključne stvari iz Ustava, to su obaveze da se iz svakog Kantona izabere makar po jedan predstavnik svakog konstitivnog naroda.

"Kao osnova za izračun distribucije kandidata uzima se popis stanovništva iz 2013. a obaveza iz Ustava FBiH je da to bude popis iz 1991. godine. Također, za Grad Mostar se nude rješenja u kojima se praktično uvodi dominacija ne samo jednog naroda već i jedne političke stranke. Nama trebaju rješenja koja će poštovati prije svega dejtonske prinicpe koje se odnose na Mostar zatim odluku Ustavnog suda, Ustava FBiH a to je da Mostar mora biti jedinstven grad u kojem će biti osigurana ravnopravnost svih naroda i građana i gdje će biti isključena dominacija bilo koga nad bilo kim", navodi Džaferović.

Džaferović ističe da se SDA-ov prijedlog ne dotiče Predsjedništva BiH, jer je zato potrebno prije svega promijeniti Ustav BiH.

"Naši prijedlozi za Federalni dom naroda sadrže principe sadržane u Ustavu FBiH, prema kojima se propisuje obaveza iz svakog kantona da bude izabran makar po jedan pripadnik svakog naroda i utemeljuje distribuciju kandidata prema popisu iz 1991. Također, naš prijedlog nudi rješenja za Mostar koja predstavljaju i dejtonske principe i odluke Ustavnog suda i osiguravaju ravnopravnosti to da Grad Mostar ostane jedinstven grad, gdje isključena dominacija bilo koga nad bilo kim", potcrtava Džaferović.

predstavnicki_dom_psbih_april_2017_akcize_RSA2.jpg - undefined

U namjeri da čujemo i stavove iz Kluba HDZ jučer smo kontaktirali zastupnike Nikolu Lovrinovića, Borjanu Krišto, Predraga Kožula, zatim delegate Marija Karamatića te Barišu Čolaka, ali se oni nisu javljali na naše brojne pzive.

Zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Mirsad Mešić za Radiosarajevo.ba ističe da ovaj klub neće podržati HDZ-ov prijedlog.

"Potpuno smo ubijeđeni da se ovim prijedlogom diskriminiraju i Hrvati i ostali narodi u FBIH. Što se tiče zakona koji predlaže iz SDA, mi smo pripremili amandmane. Pošto se radi o prvom čitanju nećemo imati problema da pustimo da ovo rješenje ide dalje", istaknuo je Mešić.

Podsjetio je da je SDP ima prijedlog zakona u proceduri u Federalnom parlamentu koji uređuje izborne jedinice i deblokira održavanje izbora u oktobru.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije