Napredak: BiH bogatija za šest novih punionica za električne automobile

Radiosarajevo.ba
Napredak: BiH bogatija za šest novih punionica za električne automobile
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Promocija novih električnih automobila u Sarajevu

Sa ukupno osam čisto električnih automobila i sedam AC punionica JP Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo, lider je u razvoju elektromobilnosti u BiH.

Elektroprivreda BiH je prepoznala važnost razvoja elektromobilnosti u BiH, te je nakon prve punionice pred zgradom Direkcije u Sarajevu, instalirano novih šest AC punionica uz objekte elektrodistributivnih podružnica u gradovima Bihać, Goražde, Mostar, Travnik, Tuzla i Zenica.

Punionice su javnog karaktera i u promotivnoj fazi, punjenje je besplatno za sve vlasnike električnih vozila.

U okviru razvoja elektromobilnosti u EPBiH, nabavljeno je i šest novih čisto električnih automobila, čime je uz prethodno nabavljena dva, vozni park Elektroprivrede BiH bogatiji za ukupno osam čisto električnih automobila.

Razvojem i promocijom elektromobilnosti, Elektroprivreda BiH kao društveno odgovorna kompanija doprinosi poboljšanju kvalitete zraka i životne sredine, koji su izražen problem u gradovima BiH, posebno tokom zimskih mjeseci.

Član tima za razvoj elektromobilnosti u EPBiH Adnan Bosović je na promociji novih električnih vozila i punionica, održanoj 3. augusta 2019. godine u Direkciji JP Elektroprivreda BiH, istakao da trošak električne energije za pogon ovih vozila u prosjeku iznosi 1,6 KM/100 km, što je višestruko manje od troška benzina ili dizela za vozila sličnih performansi.

Trošak održavanje je također značajno manji u odnosu na vozila sa pogonom na dizel ili benzin.

Prednosti korištenje električnih vozila u BiH su značajno smanjenje emisija štetnih gasova i poboljšanje kvalitete zraka u BiH, smanjenje emisija CO2, višestruko niža cijena pogonskog goriva, smanjenje buke u gradovima, te mogućnost korištenja različitih poticaja, koji su već uvedeni u zemljama EU, a u budućnosti se mogu očekivati i u BiH.

Elektroprivreda BiH se priključuje svjetskim trendovima, koji pokazuju da sektor elektromobilnosti bilježi eksponencijalan rast u Evropskoj uniji.

„Ovakav angažman naše kompanije, kao najvećeg proizvođača, distributera i snabdjevača električnom energijom u našoj zemlji, je u neku ruku logičan jer, elektromobilnost predstavlja novi izvor potražnje za ovim energentom, što s naše strane mora biti pravovremeno anticipirano i omogućeno“, rekla je Suada Penava rukovodilac tima za razvoj elektromobilnosti u EPBiH.

Kako bi Bosna i Hercegovina adekvatno pratila razvoj ove oblasti u zemljama EU, potrebna je uspostava podržavajućeg regulatornog okvira koji uključuje domen carinske i poreske politike, prostorno planiranje i gradnju, priključenje punionica na elektroenergetsku mrežu kao i mjere subvencioniranja kupovine električnih vozila.

Kroz angažman u Udruženju za elektromobilnost pri Privrednoj komori FBiH, predstavnici EPBiH aktivno učestvuje u pokretanju inicijativa za dopunu i izmjenu regulative iz navedenih oblasti s ciljem stvaranja potrebnih administrativnih i tehničkih pretpostavki za veće korištenje električnih vozila i izgradnju infrastrukture za njihovo punjenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije