Napetosti u Novom Travniku: Postavljene nove zastave "Herceg-Bosne"

Radiosarajevo.ba
Napetosti u Novom Travniku: Postavljene nove zastave "Herceg-Bosne"

Poslije nedavnog izricanja pravosnažne presude u slučaju "Prlić i ostali", međunacionalne strasti ponovo su se uzburkale u Novom Travniku, gradu koji je bio poprište žestokih sukoba tokom "udruženog zločinačkog poduhvata" i "međunarodnog oružanog sukoba", koje je tretirala i presuda u Hagu.

Piše: Faruk Vele

Nakon svijeća za osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka krajem novembra, kako su za Radiosarajevo.ba potvrdili očevici, u Novom Travniku su ovih dana postavljeni jarboli i nove zastave tzv. Herceg-Bosne koje se sada nalaze raskrsnicama na putu prema Travniku, Vitezu, odnosno Sarajevu.

Uslijedila je reakcija. Kako saznajemo, jučer su u Novom Travniku polijepljeni leci u kojima se navodi ko su, navodno, glavni finansijeri i organizatori manifestacija i obilježja tzv. Herceg-Bosne.

 Iza letaka stoji, kako se navodi, Udruženje građana Novi Travnik.

"Poštovani građani, Bošnjaci! Ovih dana naša općina ponovo je "ukrašena " zastavama, grbovima, likovima i manifestacijama zločinačke zajednice tzv. Herceg-Bosne. Dokle više Bošnjaci da šute i trpe!? ", navodi se u lecima.

letak_-herceg_bosna.jpg - undefined

Poimenično su navedeni i privrednici koji, navodno, finansiraju "ove manifestacije".

Postavlja se i pitanje treba li finansirati i kupovati od onih koji su "protiv zajedništva i provi države Bosne i Hercegovine".

Načelnik Novog Travnika Refik Lendo potvrdio je za Radiosarajevo.ba da su nove zastave tzv. Herceg-Bosne zaista postavljene i da se to desilo u danima prije Nove Godine.

Istaknuo je da su zastave postavljene poslije posljednjih dešavanja, aludirajući na presudu u slučaju "Prlić i ostali". Objašnjava da su nastojali otvoriti razgovore u kojima bi o svemu razmijenili mišljenja i predstavnici udruženja, vjerskih zajednica i predstavnici civilnog društva, kako bi se strasti smirile, ali da se "hrvatska strana nije odazvala".

 "Sve što narušava odnose nije dobro", zaključio je Lendo.

 Razumna reakcija svih, u ovakvim situacijama je najvažnija kako situacija ne bi eskalirala u negativnom pravcu. Posebno imajući u vidu prošlost ovih prostora i činjenicu da je ovo izborna godina, kada strasti obično dodatno porastu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije