Osude napada na novinarku Aidu Štilić

Fena
Osude napada na novinarku Aidu Štilić
PrtScr / Novinarka Aida Štili napadnuta

Upravni odbor Društva novinara BiH najoštrije osuđuje napad na novinarku RTVFBiH Aidu Štilić, dopisnicu iz informativno-tehničkog centra Bihać.

Verbalni napad na novinarku se desio jučer na zadatku u zgradi Vlade Unsko-sanskog kantona kada joj je delegat SDA u Domu naroda Parlamenta FBiH Asim Kamber prišao i uputio verbalne prijetnje i kritike na njeno izvještavanje.

"Nesuglasice se u demokratskim društvima rješavaju dijalogom, a ne napadom. Zato potenciramo na dijalogu, kompromisu i usaglašavanju stavova i poštivanju zakona. Apeliramo na poštivanje rada i novinarskog posla od svih stranačkih predstavnika na svim nivoima vlasti", navodi se u saopćenju Društva novinara BiH.

Nezavisni blok Unsko-sanskog kantona, također, osuđuje verbalni napad na novinarku Aidu Štilić. 

"Neprihvatljivo je da se političari bave novinarima, što Asim Kamber svakodnevno čini. Prije napada na novinarku Aidu Štilić, u svom blogu Asim Kamber je uputio nekoliko poruka novinarima RTV-a Unsko-sanskog kantona, a posebno direktoru. Čitajući između redova, novinarima se šalje poruka – ako ne budu slušali da će snositi razne posljedice, pa i biti smijenjeni s pozicija koje obnašaju, navodi se u saopćenju Nezavisnog bloka USK.

Nezavisni blok poziva sve međunarodne i domaće institucije da zaštite novinarsku profesiju te novinarima osiguraju nesmetan rad.

"Problemi u kojima se nalazi naše društvo nisu rezultat rada i izvještavanja novinara, nego rezultat rada naših korumpiranih političara koji su ekonomski ugrozili opstanak vlastitog naroda", piše u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije