Naoružavanje policije: MUP RS-a nabavlja novih 2.500 automatskih pušaka

Radiosarajevo.ba
Naoružavanje policije: MUP RS-a nabavlja novih 2.500 automatskih pušaka

Velike količine automatskog naoružanja bit će isporučene MUP-u RS-a svega nekoliko dana prije nego službeno bude otvoren Centar za obuku pripadnika MUP-a RS-a u kojem će, prema Memorandumu kojeg je ministar Lukač 2015. godine potpisao u Moskvi, obuku vršiti specijalci iz Rusije.

''Izjavljujemo da će Ministarstvo unutarnjih poslova RS-a, preko Republičke direkcije za promet naoružanja i vojne opreme, uvesti automatske puške MP5EI, količina 1.500 komada, te automate M92, količina od 1000 komada“, napisao je u jesen prošle godine ministar UNUTRAŠNJIH poslova Republike Srpske Dragan Lukač, piše Žurnal.

Time je suštinski počelo naoružavanje pripadnika MUP-a RS-a koji su u prošloj godini dobili više oružja nego sve bh. policijske agencije zajedno u protekle tri godine. Samo ovaj posljednji kontigent oružja, čija je nabavka u toku, koštat će oko milion dolara, dok je u aprilu prošle godine, ministar Lukač, u intervjuu za Srnu, najavio da će za potrebe naoružavanja pripadnika MUP-a Republike Srpske biti izdvojeno ukupno 8 miliona maraka.

dragan_lukac_muprs_srebrenica_pripreme_aa.jpg - undefined

Većina nabavke urađena je ili će biti urađena preko Direkcije za promet naoružanja i vojne opreme RS kojom rukovodi Dragan Kapetina, dugogodišnji najbliži suradnik Slobodana Tešića, međunarodnog trgovca oružjem koji se odnedavno nalazi na crnoj listi SAD-a.

Upravo je Dragan Kapetina 20. novembra 2017. godine u ime Direkcije potpisao ugovor sa Zastavom oružje AD, prema kojem će to preduzeće iz Srbije isporučiti MUP-u Republike Srpske oružje vrijedno 930.000 dolara.

''Ugovorne strane su saglasne da se ovaj ugovor tretira kao poverljiv i nijedna strana neće imati pravo da objelodani, prenese ili učini dostupnim sadržaj ovog Ugovora“, piše u članu 12 dokumenta kojim je Kapetina, u ime Vlade Republike Srpske, odnosno ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, nabavio 2.500 automatskih pušaka za policiju RS, piše Žurnal.

Regruti_MUP_RS_Policija_RS1_FB.JPG - undefined

Kapetina je, prema dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala, bio zadužen da u BiH podmićuje dužnosnike koji su trebali potpisivati dozvole za izvoz naoružanja, a bio je prisutan i na sastancima kada su bivši glavni državni tužioc Milorad Barašin i Slobodan Tešić dogovarali obustavljanje istrage protiv Tešićevih firmi. Barašin je nakon ovih sastanaka smijenjen, ali je Vlada RS-a donijela odluku da na mjesto direktora Direkcije za promet naoružanja postavi upravo Kapetinu.

Njegov šef Slobodan Tešić u tom razdoblju bio je na crnoj listi UN-a zbog naoružavanja paravojnih formacija u Africi. Nakon što je skinut sa liste UN-a, Tešić je završio na crnoj listi SAD-a. I to upravo zbog sumnjivih poslova sa prometom naoružanja i vojne opreme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije