Nalazi inicijative EU pokazali nezastupljenost žena u politici u našoj zemlji

Fena
Nalazi inicijative EU pokazali nezastupljenost žena u politici u našoj zemlji
Foto: Fena / "Uključimo žene u procese promjena"

Kancelarija specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini, Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (Sida) i fondacija Kvinna till Kvinna, predstavili su danas u Sarajevu ključne nalaze zajedničke inicijative Uključimo žene u procese promjena.

Od pokretanja inicijative u decembru prošle godine do danas utvrđeno je da su žene još uvijek nedovoljno zastupljene u politici i javnom životu u BiH uprkos političkoj opredijeljenosti i zakonskim odredbama, koje propisuju ravnopravnost između žena i muškaraca.

Zbog toga je na današnjoj prezentaciji u Sarajevu šef Delegacije Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark pozvao sve žene u BiH da izađu na predstojeće Opće izbore jer će tako, kako smatra, sigurno doći do promjene.

To što se samo jedna kandidatkinja nalazi na listi za člana Predsjedništvo BiH, kako ističe, pokazuje trenutno stanje.

Foto: Fena: "Uključimo žene u procese promjena"

"Žene predstavljaju pola populacije i nisu dovoljno zastupljene u politici, kao i privatnom sektoru. A ukoliko su zastupljene dešava se da nisu jednako tretirane, odnosno da su diskriminirane", ustvrdio je Wigemark, dodajući da BiH na putu ka EU mora ispoštovati i preuzeti zakonske obaveze u pogledu rodne ravnopravnosti.

Podsjetio je da se u aktuelnom sazivu svih 14 stranaka, koje su učestvovale u formiranju vlasti, obavezale na provođenje određenih reformi, te očekuje da se i nakon Općih izbora izabrane stranke jednako obavežu i provode reforme.

"Jedna od reformi jeste rodna ravnopravnost što znači donošenje i implementacija zakonodavstva, koja se tiče uvođenje standarda da bi iste prilike imali i žene i muškarci", naglasio je Wigemark.

Ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg ukazao je da je u BiH prioritetno da se promijeni mentalitet i strukture društva o tome da žene moraju ravnopravno učestvovati sa muškarcima u svim sferama života.

"Da bi se to ostvarilo prije svega potrebni su hrabri političari koji će zastupati program ravnopravnosti spolova. Također, potrebno je izvršiti pritisak od strane civilnog društva i medija", zaključio je Hagelberg.

U prezentiranom Izvještaju stoji da ograničena usklađenost politika i provedba zakonodavstva dovodi do diskriminacije.  

Svaka deseta osoba zaposlena u institucijama prijavljuje da je žrtva diskriminacije na osnovu spola, dok jedna od šest osoba prijavljuje da je bila žrtva seksualnog zlostavljanja.

U cilju suzbijanja navedenih pojava u Izvještaju su navedene preporuke za nadležne institucije u oblasti rodne ravnopravnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije