Nakon uklanjanja instalacije u Hastahani, oglasio se njen autor: Iznenađen sam...

Radiosarajevo.ba
Nakon uklanjanja instalacije u Hastahani, oglasio se njen autor: Iznenađen sam...
A. K. / Radiosarajevo.ba / "Pogrebna povorka" za Hastahanu

Nakon što je iz parka Hastahana na Marijin Dvoru (Park prof. dr. Nijaza Durakovića) sklonjena umjetnička instalacija “Zvjezdani put”, autora Helmuta Lutza, oglasio se i sam autor.

Poruku građanima i vlastima uputio je preko Rikarda Druškića, koji ju je i objavio putem društvenih mreža.

Prenosimo je u cjelosti:

"Ponajprije iznenađen sam, ali i vrlo zahvalan građanima Sarajeva koji su se suprotstavili procesu demontaže moje skulpture Sternenweg-Zvjezdani put, o čemu su me izvijestili.

Nažalost, od grada Sarajeva nisam dobio nikakve informacije.

Skulpturu sam poklonio grđanima Sarajeva kao reakciju na katastrofalna ratna zbivanja u njihovom gradu. Moju drugu skulpturu sam poklonio partnerskom gradu
Friedrichshafenu. Ovo djelo pod nazivom 'Im Augenblick trenutno' izražava trenutak rata u Sarajevu i nastalo je u to vrijeme. Nalazi se na Bodenskom jezeru u Friedrichshafenu.

Djelo Sternenweg-Zvjezdani put je koštalo gotovo milion eura, bilo je instalirano na mnogim drugim lokacijama, u Rimu, Ateni, Jeruzalemu, i posebno u Istanbulu ispred Aja Sofije.

Istanbul sam svjesno izabrao kao izložbeni grad zbog islamske tradicije Sarajeva. Odatle je skulptura direktno prenesena u Sarajevo 2005. godine. Sada pak očekujem informaciju od institucija grada Sarajeva. Za obnovu nudim besplatnu pomoć koju bi pružio moj sin Clemens, koji veoma dobro poznaje ovo djelo.

Djelo Im Augenblick - Trenutno, koje se sada nalazi u Friedrichshafenu, bilo je izloženo 2000. godine ispred oštećene željezničke stanice u Sarajevu.

'Zvjezdani put' je tada trajno instaliran na trgu Hastahana 2005. Oba djela tvorila su pozornicu za umjetnike iz Sarajeva i Friedrichshafena. Tadašnji gradonačelnik, profesor Hamamdžić pokrenuo je primopredaju "Sternengwega", a nova gradonačelnica gđa (Semiha, op.a.) Borovac rekla je pred novinarima i okupljenim gradskim vijećnicima: Nećemo podići nikakav drugi spomenik katastrofi Sarajeva, koji poput "Zvjezdanog puta" Helmuta Lutza svojom spiralnom simbolikom utjelovljuje daljnji put. Ovo je jedan istinski spomenik za našu omladinu'.

Trenutna pažnja građana Sarajeva i vaš protest zbog demontaže Zvjezdanog puta mi je zaista utjeha i zato vas dozivam: Volim multikulturalno Sarajevo. Za to sam kreirao ova dva djela", napisao je Lutz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije