Izgubili mandat: Šta će nakon izbora raditi Majkić, Bećirović, Zelenika, Šepić...

N. K.
Izgubili mandat: Šta će nakon izbora raditi Majkić, Bećirović, Zelenika, Šepić...
FOTO: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Opći izbori u Bosni i Hercegovini održani su 7. oktobra 2018. godine, te su mjesec dana nakon što su glasači izabrali ko će ih predstavljati u zakonodavnoj vlasti na svim nivoima, poznata i imena onih koji će bh. građanima krojiti političku budućnost.

Mnogi od njih su obnovili svoje mandate u skupštinskim klupama, dok ima i onih koji nisu dobili dovoljan broj glasova bh. građana da nastave svoj rad u zakonodavnim tijelima.

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao neke od sada već bivših zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH, kako bi saznao ćime će se oni baviti u budućnosti.

Dušanka Majkić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je u razgovoru za Radiosarajevo.ba kratko rekla da će o njenoj političkoj budućnosti odlučiti sama stranka iz koje dolazi.

Diana Zelenika, koja je do sada u državnom parlamentu sjedila kao zastupnica HDZ-a 1990, je za Radiosarajevo.ba rekla kako je prije prethodnog mandata radila kao kardiolog u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, te da to ima namjeru raditi i dalje.

"Moja misija je humanitarna bilo da ju sprovodim u skupštinskim klupama ili sa pacijentima. Naravno, i u budućnosti ču raditi na sprovođenju ideje suživota, tolerancije i prosperiteta Bosne i Hercegovine", kazala je Zelenika.

Damir Bećirović se nije našao ove godine na listama DF-a za bilo koji nivo. On nam je otkrio kako od prvog decembra ove godine započinje rad na novom radnom mjestu koje nije vezano niti za jednu državni instituciju.

Salko Sokolović s osvojena 903 glasa u ime Nezavisnog bloka, nije dobio mandat u PSBiH, a kako nam je rekao, prije nego što je ušao u politički život, odnosno prije prvog izbora u neko od zakonodavnih tijela, radio je u kompaniji Igman iz Konjica.

"Sa ovom kompanijom sam sporazumno dogovorio prekid radnog odnosa, tako da ću se vjerovatno vratiti u ovu kompaniju i nastaviti tamo gdje sam stao. Također, i u budućnosti ću se baviti politikom kroz svoj rad u Nezavisnom bloku i gdje bude potrebe svoje političko iskustvo na najbolji naćin iskoristiti", rekao je Sokolović.

Senad Šepić nije uspio pobijediti u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, i prema njegovim riječima nastavit će voditi Nezavisni blok, odnosno poliitčki projekat na čijem je ćelu.

"I dalje ću zagovarati i promovisati ideje zbog kojih sam sve ovo vrijeme u politici, a to je da imamo državu u kojoj će ljudi čestito živjeti od svog rada i državu koja će što prije postati članica EU. S druge strane, uskoro ću osnovati i firmu koja će se baviti consultingom i na taj način osigurati egzistenciju svojoj porodici, i sebi zarađivati plaću“, otkrio je za Radiosarajevo.ba Šepić.

Kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Denis Bećirović na proteklim izborima osvojio je 194.688 glasova, što nije bilo dovoljno da uđe u Predsjedništvo. On je zbog te činjenice odlučio raskinuti ugovor kao parlamentarni zastupnik i vratiti se profesorskom poslu. 

"Ovim činom prekinuo sam radni odnos u Parlamentarnoj skupštini BiH. Sada u punom kapacitetu nastavljam raditi posao univerzitetskog profesora. I dalje na političkom planu ostajem aktivan i nemam namjeru odustati od borbe za pravednu i evropsku državu Bosnu i Hercegovinu", poručio je Bećirović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije