Nakon sastanka s Tuskom: Verbalni okršaj Izetbegovića i Čovića

Radiosarajevo.ba
Nakon sastanka s Tuskom: Verbalni okršaj Izetbegovića i Čovića
Foto: RSA / Bakir Izetbegović i Dragan Čović
Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk sastao se u Sarajevu s članovima Predsjedništva BiH.

Na konferenciji za medije nakon sastanka došlo je do verbalnog sukoba između članova Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, a povod je izgradnja Pelješkog mosta.

"Zamolio sam gospodina Tuska da nam pomogne da nađemo zajedničko rješenje po pitanju izgradnje Pelješkog mosta. Europski put je godinama bio u zastoju, tek kroz njemačko-britansku inicijativu je krenulo", rekao je Izetbegović.

Čović se nije složio s mišljenjem kolege u Predsjedništvu BiH.

"Pelješki most je pitanje Republike Hrvatske, a ne BiH. To je jasan stav u Uredu hrvatskog člana Predsjedništva. Volio bih da ta pitanja ne stavimo na dnevni red kada nam dolaze prijatelji. Zahvaljujemo EU što je pomogla ovaj projekat, nadamo se da ćemo u budućnosti ovakve stvari dogovoriti sa susjedima, u institucijama BiH, pa onda da idemo u javnost sa ličnim, stranačkim stavovima svih nas", rekao je Čović i izvinio se Tusku.

"Isprika što smo vas zamorili time. Bez obzira na naše razlike, to je ambijent predizborne kampanje. Svi vjerujemo da se neke stvari mogu drugačije raditi. Stvarat ćemo ambijent, siguran sam da će Izetbegović u Sofiji iznijeti stav kolektivnog šefa države. Nije često da se u posljednje vrijeme slažemo, ali imamo konsenzus da ste naš prijatelj i da ste ovdje dobrodošli. Ohrabrili ste nas da osnažimo evropski put i nadamo se da smo blizu kandidatskog statusa", naveo je Čović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije